sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Ce fel de zgarda sa aleg pentru cainele meu?



In trusoul cainelui, zgarda ocupa un loc foarte important. Un caine ar trebui sa poarte tot timpul o zgarda, pentru a fi mai usor de controlat, iar la plimbare zgarda impreuna cu lesa sunt esentiale. Desi pare simplu la prima vedere, alegerea zgardei potrivite nu trebuie facuta in pripa. Pe piata exista o sumedenie de modele, materiale si functionalitati incat ramanem blocati in fata standului cu accesorii. De aceea in continuare vom incerca sa va ghidam putin prin lumea zgarzilor pentru catei.

Alegerea gresita a zgarzii poate avea efecte nocive asupra patrupedului. Cand cumparam un anumit tip de zgarda ne orientam dupa urmatoarele criterii: talia cainelui,rasa, varsta, scop. Unui Schnautzer pitic nu ii putem pune o zgarda mare, de metal, care sa ii oboseasca si sa ii afecteze coloana. La fel cum un Rottweiler necesita o zgarda puternica, care sa reziste socurilor imprimate de animal.

Scopul nu scuza mijloacele, in acest context. Alegem zgarda in functie de rolul pe care il va indeplini. O zgarda permanenta, cu rol estetic, trebuie sa fie usoara, comoda, sa se curete usor, sa fie rezistenta la uzura si umectare. Pentru plimbare se folosesc zgarzi rezistente, adaptate taliei cainelui. Pentru dresaj se aleg zgarzi special destinat acestui scop.

Marimea zgarzii

Inainte de a purcede la cumparaturi, masurati circumferinta gatului animalului. Infasurati o banda in jurul gatului, care sa se insereze lejer, pentru a nu strangula cainele. Introduceti doua degete intre banda si gatul cainelui: aceasta este dimensiunea potrivita pentru el. Nu uitati: puii cresc repede, asa ca alegeti o zgarda cu o marime mai mare, care sa i se potriveasca si mai tarziu. Reversul medaliei: nu cumparati pentru puiut zgarda care i s-ar potrivi ca adult; fiind prea mare este incomoda.

Tipuri de zgarzi

Zgarda de nylon

Sunt durabile si se pot spala cu usurinta. Ideale pentru cainii care se murdaresc usor sau care inoata. Pot fi cu catarma de metal sau cu sistem de inchidere din plastic. Pot fi folosite atat ca zgarzi permanente cat si la plimbare. Vin intr-o mare varietate de culori, modele si dimensiuni. Au pret de cost accesibil. Nu se folosesc la cainii care isi rod zgarda.

Zgarda de piele

Confectionata din piele de vita sau de caprioara, este foarte rezistenta si suficient de comoda pentru caine. Nu sunt recomandate cainilor care ajung prin apa. Potrivite atat cainilor mici, dar mai ales celor de talie mare, in special pentru plimbare.  Paleta de culori este mare, insa cea de modele este mai restransa (fata de cele din nylon).

Zgarda mixta nylon-metal (eng. Martingale)

Este o zgarda din nylon sau material textil, care prezinta la capete un sistem strangulant din lant metalic. Aparent strangulanta, acest tip de zgarda este foarte comoda. In repaus sau cand cainele nu trage atarna lejer de gatul cainelui. In momentul in care cainele bruscheaza se strange, ins afara sa ii provoace mare disconfort. Recomandata atat ca si zgarda permanenta cat si pentru plimbare. Un astfel de model de zgarda este folosit pentru ogari.

Zgarda de forta

Destinata cainilor puternici, care trag in lesa. Fiecare element al zgarzii prezinta doi pinteni, care se infig in gatul cainelui cand forteaza.  Aceasta produce mai putine daune decat zgarda stragulanta, care ajunge sa preseze pe trahee. Zgarda de forta inteapa pielea cainelui care este fortat sa renunte la tractiune inainte ca stransoarea sa afecteze traheea. Este o varianta mai umana a celei strangulante, insa recomandam folosirea ei cu atentie.

Zgarda strangulanta

Confectionata din lant cu zale de metal, este recomandata doar profesionistilor, intrucat poate produce leziuni ale traheii si corzilor vocale. Folosita pentru dresaj.

Zgarda electrica

Folosita pentru corectarea unor comportamente  nedorite cum ar fi latratul excesiv, trebuie folosita doar de specialisti. Socurile electrice pe care le transmite nu sunt usor de suportat de catre caine. Cele cu jet de apa sau de lamaie sunt mai bine acceptate. Nu sunt destinate plmbatului.

Zgarda antiparazitara

Se poarta permanent, este impregnata cu o substanta anti- purici si capuse. Se tine la gatul cainelui atat timp cat este eficienta (3-7 luni), apoi se inlocuieste cu alta noua. Nu poate fi folosita la plimbare.

In pet-shop-uri veti gasi multe tipuri de zgarzi, intrucat  industria animalelor de companie  este foarte dinamica, iar producatorii aduc mereu ceva inovativ. Aveti in prim plan confortul si nevoile cainelui atunci cand alegeti zgarda.

Cum invatam catelul sa isi faca nevoile afara?



Nu e nimic mai frumos decat un catel care topaie si da din codita in jurul tau. Insa aducerea unui caine in familie importa o multime de responsabilitati. Una dintre ele este deprinderea acestuia cu facutul nevoilor afara. In acest fel scapi de nu-prea-placuta sarcina de a strange "pachetelele" urat-mirositoare de prin toata casa. Unii catei  invata mai usor, altii mai lent, de aceea este necesar sa te inarmezi cu multa rabdare si determinare inca de la inceput.

Pentru aceasta lectie de dresaj ti-ar fi de mare ajutor cateva zile de concediu. Ai nevoie sa petreci cat mai mult timp cu catelul tau pentru a-i cunoaste ritualul de mers la toaleta. Aceasta lectie de dresaj se bazeaza pe depistarea momentului in care cainele vrea sa defecheze/ urineze si scoaterea lui imediat afara.

Exista cateva gesturi care iti semnaleaza ca patrupedul tau se pregateste sa se usureze:
- Se invarte in cerc si se ghemuieste intr-un anume loc;
- Miroase si iar miroase  acelasi loc;
- Calca ritmat, se agita doar intr-un loc.

Cand observi aceste semne, cheama- l pe nume, ofera- i o jucarie, incearca cumva sa ii distragi atentia. Apoi apuca-l si alearga cu el afara, rostind pe un ton ferm si clar „afara” sau orice cuvant pe care doresti sa il asociezi cu aceasta comanda.

Afara asaza-l pe jos si ai rabdare. Isi va relua ritualul de „descarcare”. In momentul in care vezi ca se pregateste sa faca, da-i o alta comanda de tipul „fa caca” sau un cuvant care sa reprezinte aceasta comanda. Majoritatea cainilor pot fi dresati sa isi faca nevoile la comanda. Dupa ce s-a usurat lauda-l, ofera-i o recompensa sau o jucarie.

Repeta aceasta metoda oridecateori  iti surprinzi cainele pregatit de actiune. Cu siguranta accidente se vor mai produce, iar el se va mai scapa si prin casa. Nu il certa! Pe toata durata dresajului, comportamentul negativ fata de caine nu are voie sa fie prezent. Catelusii au un slab control al sfincterelor si fara voia lor se usureaza in casa. Pe langa asta, adaugam si faptul ca poate nu i-ai acordat suficient timp si atentie. Doar daca il surprinzi asupra faptului, exclama tare „Nu” si du- l afara. Nu curata de fata cu el. Va avea impresia ca ii acorzi atentie si atunci data viitoare cand va dori atentia ta va proceda in acest fel.

O alta modalitate de a invata cainele mic sa faca afara este scoaterea acestuia din 2 in 2 ore. Puiutii isi fac nevoile des, cam o data la 2-3 ore. De regula dupa ce mananca, dorm sau dupa o portie buna de joaca.

Du catelul in curte sau in fata blocului pe un petic de iarba verde. Se pare ca iarba stimuleaza cainele sa faca acolo. Plimba catelul in acelasi loc in care si-a facut nevoile alta data. Mirosul lui ramas acolo il va atrage sa faca in acelasi loc.  de fiecare data cad procedeaza conform dorintei tale, lauda-l si recompenseaza-l cu mancare sau joaca.

Numele catelului



Cum il dresam sa isi cunoasca numele?

Numele ofera identitate cainelui; cel putin din prisma noastra. Nu se stie exact cum percepe cainele numele sau insa  cert este ca il invata si raspunde la el. Probabil pentru el nu este decat o alta comanda in urma careia este recompensat sau poate chiar ii ofera o imagine de sine. Cert este ca orice caine primeste un nume, semn al aprecierii noastre, si trebuie sa il invete si sa raspunda la el.

Cu cat catelul este mai tanar cu atat ii va fi mai usor sa isi memoreze numele. Daca deja aveti un caine matur, care a ajuns la dumneavoastra mai tarziu si care poate a primit anterior un nume, atunci inarmati-va cu ceva mai multa rabdare si dorinta de lucru. Invatarea numelui este o comanda relativ usoara, care se preda din primele zile in care patrupedul a pasit in casa dumneavoastra.

Alegerea numelui

Aruncand o privire in pedigree- ul cainilor de rasa vom observa o serie de nume complexe, lungi sau alcatuite din mai multe cuvinte. Dar credeti ca striga cineva cainele pe numele sau complet „din buletin”?! Nu, pentru ca animalului ii este mai usor sa memoreze un nume scurt, sonor. Optati pentru un cuvant monosilabic sau cel mult bisilabic, cu o sonoritate crescuta (care se termina in consoana): Azor, Rex etc. Numele sa fie un cuvant aparte care nu este folosit de noi in conversatiile uzuale. Daca totusi v-ati indragostit de un anume cuvant lung, cu siguranta veti gasi o forma scurta, de alint, a acestuia.

Lectia

Inarmati-va cu o lesa mai lunga (de dresaj) si cateva recompense delicioase. Nu descurajam folosirea recompenselor speciale din comert sau a granulelor uscate, insa pentru a capta la maximum atentia cainelui oferiti- i ceva intr-adevar apetisant: carnita, cascaval, sunca etc.

Pentru inceput desfasurati lectia acasa sau in curte, de preferinta doar dumneavoastra si cainele, eventual o a 2-a persoana care sa tina lesa.

N.B.: invatarea numelui se poate face si spontan, fara o pregatire anume. Incercati sa aveti mereu la indemana niste recompense sau o jucarie. Intre doua activitati casnice rostiti pe un ton vesel numele cainelui si observati-i reactia: daca se intoarce si va acorda atentie, atunci merita ceva bun.

Aceeasi metoda o adoptam si cand folosim lesa. Rolul lesei este de a controla cainele si a-i capta atentia atunci cand este distras de altceva. Smuncim usor de lesa, ii semnalizam ca suntem aici si oferim recompensa.

Repetati exercitiile de cateva ori pe zi, in reprize scurte ca sa nu plictisiti cainele. Nu predati doua lectii de dresaj in acelasi timp. Nu incercati sa il invatati numele si comanda „Aici” sau „Sezi” in aceeasi sesiune. Lasati cea de-a doua comanda pe mai tarziu, in aceeasi zi.

Ce vrem sa obtinem?! In momentul in care il strigam, catelul trebuie sa renunte la orice activitate pe care o intreprindea si sa ne acorde noua atentia deplina. Rostirea numelui nu presupune venirea cainelui langa noi, pentru asta predam comanda „Aici”.

Pe masura ce cainele reactioneaza la nume, putem trece la pasul urmator si ne mutam afara, in parc, unde cainele este distras usor. Aici se da testul si vedem cate de bine si-a insusit numele. Tineti la purtator recompensele, pentru a stimula cainele atunci cand nu raspunde cum ar trebui la rostirea numelui.

Ce sa nu facem?! Niciodata nu asociati numele cu aspecte negative: nu spuneti numele atunci cand il certati pentru ca roade incaltamintea sau a facut pipi unde nu trebuie. Numele sau va fi intotdeauna rostit pe un ton cald.
Divortul - devastator pentru animalul de companie



Un divort da peste cap viata partenerilor implicati, a copiilor, a familiei si prietenilor, dar si a animalelor de companie, care de multe ori sunt uitate in acest razboi sau, mai rau, sunt folosite ca arme.

Prins in aceasta lupta si asaltat din toate partiile cu intrebari, cerinte si mult stres, uiti de cel mai fidel prieten al tau. De regula cainii si pisicile sufera cel mai mult de pe urma acestui nedorit eveniment, insa in multe cazuri de divort sunt implicate si pasari, cai, reptile etc, de cele mai multe ori doar ca valori materiale.

Cel putin in justitia din tara noastra, animalele de casa sunt vazute ca bunuri materiale. Exista cazuri in care unul dintre soti doreste custodia cainelui, pentru ca acesta are un pedigree impresionant si are valoare chinologica mare. In detrimentul animalului care poate este mai atasat de celalalt parinte.

In multe dintre statele americane , exista legi care protejeaza animalele de companie, in acelasi mod in care sunt protejati si copiii. Nu cred ca exageram daca plasam cainele familiei pe aceeasi pozitie cu copilul. Pentru amandoi divortul este devastator si greu de gestionat.

Daca copilul ajunge trist si introvertit, cainele va dobandi un comportament deviant. Tot stresul cauzat de aceasta separare va fi  transformat in latrat, ros sau sapat. Plus o bine inradacinata tristete si apatie.

Cainii sunt animale care adora rutina. Divortul presupune agitatie, separare si impartire a lucrurilor, adica nimic din ceea ce cainele poate tolera.

Chiar daca nici pentru tine situatia nu e usoara, gandeste-te un moment si la el. Cainele nu intelege ce se intampla in jurul lui si astfel nu stie cum sa abordeze situatia.

Fii alaturi de el in aceste clipe grele. Cu siguranta si tu ai nevoie de un prieten de nadejde, care sa te ajute sa treci ami usor peste eveniment. Uita-te in ochii lui si ai sa ii simti toata caldura si afectiunea. Mangaie-l si lasa-l sa te alinte. Asa veti uita amandoi, mavar o vreme, de greutati.

Iesiti la plimbare. Iti va prinde bine putina relaxare, aer curat si deconectare de la probleme. Iar el se va simti mai bine stiind ca inca iti pasa de el si ca ati revenit la activitatile de dinainte, cand totul era bine.

Pentru ca divortul sa decurga bine si pentru animalul de companie, luati in considerare si bunastarea lui. Cu siguranta amandoi il iubiti si ii doriti binele. Lasati orgoliile la o parte in privinta acestui aspect. In nici un caz nu va folositi de animal pentru a-l rani pe celalalt.

Cainii si raul de masina


Multi dintre noi cand eram mici (unii si acum) avem de-a face raul de masina, sau mai corect numit raul de miscare. Nici prietenii nostri blanosi nu sunt ocoliti de aceasta stare neplacuta atunci cand calatoresc cu masina. Ba mai mult, ei nici nu prea inteleg motivul si importanta folosirii autovehicului, asa cum facem noi. Ei asociaza mersul cu masina cu experienta de la destinatie. 90% dintre situatiile de disconfort  in masina la caini sunt provocate de stres. De aceea calatoritul cu masina trebuie asociat cu ceva pozitiv. Intelegand ce se petrece cu cainele dumneavoastra atunci cand calatoreste va ajuta sa luati masurile de preventie adecvate si va asigura o calatorie cu masina placuta impreuna cu un patruped fericit. 

Stresul si inlaturarea lui

Un caine relaxat in masina va calatori fara incidente neplacute. Puiul de caine va fi obisnuit cu masina de la cea mai frageda varsta. Puii si tineretul sunt cei mai predispusi la rau de masina intrucat urechea lor interna este insuficient dezvoltata. Pe masura ce cainele avanseaza in varsta, raul de masina va mai disparea. Totusi exista unii caini care si la maturitate se mai confrunta cu aceasta problema. 

Pentru pui, calatoritul cu masina este o experienta noua si la inceput nu stie cum sa o gestioneze. Depinde numai de noi sa il facem sa se simta bine in autoturism. Daca primele interactiuni cu masina au fost asociate cu ceva pozitiv, atunci catelul va fi relaxat, iar raul de miscare evitat.

Pentru inceput lasati cainele sa se acomodeze cu interiorul masinii, fara a fi in miscare si nici macar cu motorul pornit. Jucati-va si laudati-l de fiecare data cand se simte relaxat inauntru. Puteti folosi o cusca de transport daca doriti, de preferat una din grilaje de metal, care este mai bine aerisita. Dupa ce ati repetat acest exercitiu cateva zile la rand, porniti motorul, observati reactiile si recompensati-le pe cele pozitive. In tot acest timp ocupati scaunul soferului, pentru a invata care este pozitia dumneavoastra in acest ambient nou pentru el.

Apoi cand cainele pare deja acomodat cu statul in masina, porniti la drum.  Faceti plimbari scurte cu masina, pana intr-un parc aflat in apropiere. Lasati cainele liber   15 minute, jucati-va sau alergati impreuna. Cateva zile la rand procedati la fel. In acest fel cainele va asocia mersul cu masina cu o experienta extrem de placuta pentru el si va fi relaxat.

Niciodata primele drumuri cu autoturismul sa nu fie la veterinar sau la salon. Daca de la inceput cainele afla ca la destinatie il asteapta ceva neplacut, pe viitor se va stresa foarte tare cand urca in autovehicul.

Semnele raului de masina

Voma este principalul efect al raului de masina, insa exista si alte semne premergatoare ce indica instalarea starii de rau. Daca le recunoasteti, puteti preveni vomitatul. Acestea sunt: gafait, cascat, schelalait, linsul excesiv al buzelor, salivatie abundenta, tremor, neliniste. La primele semne ca ceva nu este in regula opriti masina, lasati cainele afara sa se plimbe cateva minute. Oferiti niste apa, il va mai linisti.

Sfaturi pentru prevenirea raului de miscare

Chiar daca ati eliminat stresul calatoriei, cainele mai poate experimenta raul de masina, din alte motive independente de el.

Nu mai oferiti mancare cainelui cu cel putin 6 ore inainte de plecare. In  schimb nu il privati de apa.

In masina lasati unul din geamuri coborat de doua degete, astfel in interio sa fie mereu un flux de aer proaspat, racoros.

Asezati cainele in masina in asa fel incat sa priveasca inainte. Folositi un ham de masina, ce se prinde la centura de siguranta, confectionat special pentru catei. In cazul celor de talie mica, veti gasi in pet-shop cosulete destinate calatoriei cu masina. Daca optati pentru o cusca de transport din metal, asezati-o cu fata inspre inainte, pe mijlocul banchetei. Acoperiti lateralele custii cu o patura subtire, pentru ca animalul sa nu mai poata privi in aceasta directie.

Oferiti ceva de rosu. Rosul inhiba senzatia de rau.

Vorbiti calm si laudati cainele. Realizati o atmosfera placuta in autoturism. Daca mai calatoriti cu cineva, asezati-l langa catel. Pasagerul va mangaia si va calma animalul.

Dotati masina cu o husa pentru catei, prosoape, servetele si o sticla cu apa, in caz ca inevitabilul se produce.

Tratament

La medicul veterinar veti gasi o serie de medicamente, numite antimimetice, cu rol in prevenirea senzatiei de rau. Cereti sfatul veterinarului despre ce pastile sunt potrivite pentru cainele dumneavoastra, doza si modul de administrare. Nu tratati cainele cu medicamente similare destinate consumului uman.

Exista si cateva remedii naturale pentru raul de miscare. Ghimbirul este foarte eficient, insa va fi dificil sa convingeti cainele sa il manance. Amestecati in hrana putina pulbere de ghimbir sau ceai de ghimbir, la ultima masa inainte de calatorie. Menta are acelasi efect.

marți, 10 ianuarie 2012

Pisica se urca pe masa! Ce e de facut?!



Orice stapan de pisici se va confrunta la un moment dat cu aceasta problema. Si as indrazni sa spun ca nu numai o data. Si nu doar masa din bucatarie cade victima pernitelor felinei. Vitrinele cu cristalele mostenite de la bunica, biroul cu tot felul de acte aranjate meticulos, masuta cu cafeaua fierbinte sau etajerele cu bibelouri, toate constituie atractii pentru o pisica iubitoare de escalada. Si nu cred ca exista vreo pisica ce nu adora sa se catere. Din fericire exista solutii, chiar unele care sa multumeasca pe toata lumea.

Psihologie felina

Mai intai sa intelegem de ce pisica simte nevoia sa se urce peste tot. Cu siguranta nu o face  ca sa va exaspereze pe dumneavoastra. Totul  este bine intiparit in genetica pisicilor. Pisicile salbatice se catarau in copaci din mai multe motive. In primul rand pentru a vana. Pasarile constituiau o masa copioasa si nu puteau fi vanate decat ajungand in locul unde isi duceau traiul. O pisica se repezea in copac sau orice lucru inalt atunci cand dorea sa scape de un pradator. Chiar si acum pisica de casa evita cateii, catarandu-se. Iar de la inaltime, unde este in siguranta, ii face in ciuda patrupedului. Pentru pisici este mai sigur sa se odihneasca la inaltime decat pe sol, unde sunt expuse pericolelor.  Si nu in ultimul rand, pisicile adora sa aiba o imagine de ansamblu asupra teritoriului. De la inaltime pot urmari fiecare membru al familiei sau animal de companie. Pot surprinde pe oricine fara sa fie vazute. Inaltimea le ofera incredere, putere si siguranta. Pentru ele e firesc sa se catere.

Masa din bucatarie

Sau blatul de bucatarie, este de departe cel mai tentant pentru feline. Aici au sansa sa gaseasca unele resturi alimentare delicioase sau se pot desfata cu o paleta larga de mirosuri. Curiozitatea este si ea un criteriu pentru care pisica alege sa inspecteze masa din bucatarie. Este un loc in care i-ati interzis sa se urce si tocmai de aceea devine interesant de analizat, „cu siguranta se gaseste ceva bun pentru mine acolo, iar el nu ma lasa sa il iau”. Apa de la chiuveta este mult mai buna decat cea din castron, asa ca se va urca pe blat pentru a ajunge la fantana „nesecata”.  Dupa cum vedem, pentru pisica  masa din bucatarie este raiul, locul unde simultan va gasi mancare si distractie.

Din pacate acest obicei nu este sanatos nici pentru pisica, nici pentru stapani. Pisica poate sari accidental pe o plita incinsa, aflata in vcinatate, si se poate rani serios. Pe blatul de bucatarie se pot afla o serie de detergenti, substante chimice si organice periculoase pentru animal. Pentru stapani, nu este igienic sa ajunga pisica  in locul unde se prepara hrana. Pe durata unei zile pisica va trece de cateva ori pe la litiera si se va incarca pe labute cu germeni microbieni, periculosi pentru om. Nu este sanatos nici ca pisica sa guste din mancarea pe care ulterior o va consuma cineva. Parul de pisica ratacit pe alimente sau ustensilele de gatit, poate fi periculos daca este inghitit. Nu va ganditi ca sunteti rau cu pisica daca o privati de aceasta placere a ei. In aceasta relatie de convietuire trebuie trasate si respectate niste limite.

Ce se poate face?!

Exista solutii favorabile doar dumneavoastra, dar sunt si unele care sunt si pe placul pisicii. Exista solutii mai ieftine, dar si unele mai costisitoare; unele de durata, altele doar de moment. Dumneavoastra o alegeti pe cea care vi se pare cea mai potrivita si eficienta in situatia data.

Folia de aluminiu sau banda adeziva. Cu folia de aluminiu captusiti toata suprafata blatului de bucatarie. Se pare ca pisicile sunt oripilate de senzatia tactila si sunetul produs  de aceasta folie. Aplicati banda adeziva pe marginile mesei sau blatului. Cand va sari pisica se va agata de aceasta banda, iar dupa 2-3 patanii va renunta la acest obicei. Din pacate si dumneavoastra va trebui sa va feriti de banda adeziva cand trebaluiti prin bucatarie.

Cutia cu monede. Atat de des folosita in educarea pisicilor. Pisicile urasc sunetele puternice, iar cutia metalica cu monede este un dusman de temut. O puteti agita atunci cand surprindeti pisica pregatita sa escaladeze mobilierul. Sau puteti amplasa mai multe cutii de acest fel pe marginea suprafetei mult ravnite de pisica. Cand va sari pisica va darama aceste cutii, iar zgomotul puternic o va speria pentru totdeauna.

Spray-ul cu apa. O alta strategie de a speria pisica. In acest caz trebuie sa fiti pe faza cand pisica se catara pe masa si sa o stropiti imediat. Dupa cateva experiente de acest fel va asocia cataratul cu ceva neplacut si va renunta.

Dispozitivele anti-pisici. In comert exista diverse dispozitive electronice cu senzori care produc zgomote puternice sau degaja spary-uri de apa, cand pisica se apropie. Amplasati astfel de dispozitive pe mobilierul ravnit de pisica si veti sta linistiti.

Obstacole. Analizati care sunt locurile pe care pisica le escaladeaza cel mai des. Daca se urca pe vitrina, folosind masa de cafea sau un scaun drept ajutor, atunci indepartati acel obiect. Pe de alta parte, amplasati obstacole pe directia folosita de pisica pentru a sari. Mutati cuptorul cu microunde la marginea blatului de bucatarie.

Substante repelente. In comert exista diverse spray-uri cu substante neplacute pentru pisici. Pulverizati pe marginile mobilierului aceste substante, iar pisica nu va mai dori sa se apropie de el.

Ansamblurile de joaca pentru pisici. Sunt de departe solutia cea mai buna. Si sunt si pe gustul pisicii. Acesti „copaci” pentru pisici sunt confectionati din materiale atractive pentru pisici si poseda o multime de componente pe care pisicile le vor adora. Fiind suficient de inalte satisfac si nevoia pisicii de a sta la inaltime. Aici pisica se poate odihni, juca sau ascutii ghearele oricand doreste. Sunt mai „apetisante” chiar decat masa din bucatarie. Recomandam sa amplasati un astfel se ansamblu langa fiecare suprafata pe care pisica o escalada. Atentia va fi distrasa de acest obiect, iar mobilierul va ramane curat. In timp, cand pisica este constienta si indragostita de acest obiect, il puteti muta in camera de joaca. Costul investitiei este mare, insa merita fiecare banut. Pisica va fi fericita, iar dumneavoastra veti fi scapat de problema urcatului pe masa.

Niciodata nu loviti pisica. Dupa cum spuneam pentru ea este un obicei firesc si nu isi va da seama ca a gresit cu ceva. In schimb ii veti spori anxietatea si frica de dumneavoastra si atunci va cauta sa se catere cat mai sus pentru a se simti protejata.
Ce varsta are pisica?!



Mergand pe strada se intampla sa descoperiti o pisica pricopsita, care cu ochi umezi va implora sa o luati acasa. Sau poate v-ati decis sa adoptati o pisica dintr-un adapost. Exista multe situatii prin care puteti deveni fericitul stapan al unei feline, mai mult sau mai putin tanara. Pisica este foarte recunoascatoare, se comporta impecabil, iar relatia dintre voi creste pe zi ce trece. Insa la un moment dat veti dori sa cunoasteti varsta biologica a animalului. Un aspect de altfel esential, pentru a stii cum sa adaptati maniera de ingrijire varstei felinei. O pisica batrana are nevoie de o ingrijire speciala, un puiut necesita mai multa atentie si educatie, iar o pisica adulta, in putere, va poate oferi surpriza unor pui.

Determinarea varstei pisicii se face pe baza unor criterii ce tin de aspectul fizic. Insa interpretarea lor este dificila, mai ales pentru cineva neexperimentat, iar rezultatele nu sunt foarte precise. In multe cazuri chiar si veterinarului ii este dificil sa va ofere o cifra exacta. O pisica de 5 ani nu difera fizic foarte mult de una de 8 ani sau una de 3 ani. In definitiv nici nu ne intereseaza care este varsta exacta. Este necesar doar sa stim in ce stadiu al vietii se afla animalul: pui, adult tanar sau adult batran. Avand aceasta informatie stim din ce pozitie sa abordam pisica: ce hrana are nevoie, ce ingrijiri medicale, ce nivel de activitate, daca poate fi sterilizata sau nu etc. Determinarea varstei nu se reduce doar la un simplu calcul matematic insa nu e nici o mare stiinta.

Dintii

Ofera informatii valoroase despre varsta aproximativa a animalului. Datele sunt foarte precise in cazul puilor. Pisoilor le erup primii dinti incepand cu 2 saptamani si se finalizeaza la 4 saptamani. De la 4 saptamani pana la 3 luni ei au o dentitie de lapte completa si stabila. Incepand cu 3-4 luni dintii temporari sunt inlocuiti de cei permanenti. Vom observa dinti lipsa, dinti care sunt mobili si dinti in curs de eruptie. Pana la 6 luni, toti dintii de lapte vor fi inlocuiti de cei permanenti. Varsta de 6 luni reprezinta adolescenta pisicii. De acum va avea o dentitie completa formata din dinti definitivi, albi, luciosi, ascutiti, cu gingii rozalii, sanatoase.

In cazul pisicilor adulte, dintii ofera doar informatii relative legate de varsta. Ca si la caini, se analizeaza nivelul de depunere al tartrului pe dinti. La modul general clasificarea este urmatoarea:

- Dinti albi, luciosi, curati: pisica pana la 2 ani.
- Depuneri minime de tartru in regiunea gingivala a dintilor: pisica adulta tanara, pana in 6-7 ani.
- Tartrul acopera aproximativ jumatate din dinte: pisica pana la 12- 13 ani.
- Tartru abundent, gingii inflamate si lipsite de elasticitate, dinti absenti: pisica batrana peste 15 ani.

Insa nu intotdeauna dintii respecta aceasta stadializare a depunerii de tartru. In functie de substratul biologic, ereditate, conditiile de viata, alimentatie pisicile pot fi mai predispuse sau mai protejate de aceasta depunere. Pisicile tinute doar pe o dieta formata din hrana uscata, vor prezenta foarte putin tartru, chiar si la varste avansate. Acelasi status se regaseste si la pisicile carora li se asigura o igiena bucala periodica (periaj dentar).  Pisicile abandonate nu primesc atat de multa ingrijire astfel ca va va fi mai usor sa le „cititi” varsta in dentitie. La pisicile batrane se observa si procesul de abrazie (erodare) a dintilor. O pisica in jurul varstei de 12 ani va avea incisivii tociti foarte mult. Si relieful de la nivelul maselelor este mai estompat decat la o pisica tanara.

Ochii

Pisicile tinere au ochii curati, limpezi, vioi, fara scurgeri sau lacrimari (daca sunt sanatosi). Irisul este fin delimitat si viu colorat. Odata cu inaintarea in varsta pisicile incep sa dezvolte cataracta. Ochii apar incetosati, lipsiti de claritate. Irisul isi  pierde din vigoare, iar marginile lui apar perforate. La nivelul lentilelor globului ocular pot aparea linii fine, care arata imbatranirea si fibroza tesuturilor.

Blana

Puiutii au blana moale, matasoasa, subtire, formata din fire subtiri.  Pe masura ce inainteaza in varsta culoare se inchide sau se deschide. Blana devine mai groasa, se inaspreste, iar la varste inaintate pot aparea firele albe. Incaruntirea afecteaza si pisicile. O pisica cu zone incaruntite este foarte batrana, probabil in jur la 20 de ani.

Maturitatea sexuala

Pe la 5-6 luni pisicile incep sa isi manifeste sexualitatea si asa numita maturitate sexuala. Masculii sunt mai precoce decat femelele. Ei incep sa isi marcheze teritoriul, sa sprayeze continuu orice obiect din mediul inconjurator. Testicolele incep sa se evidentieze.

Femele au primul ciclu undeva intre 6 si 12 luni. In aceasta perioada sunt foarte vocale si afectuoase si cu siguranta veti remarca evenimentul. Pisicile foarte batrane nu mai au ciclu regulat sau pot chiar sa nu mai aiba deloc.

Aspectul fizic general

Pisicile tinere au corpul viguros, musculos, pielea elastica si mersul elegant. Blana este sanatoasa, lucioasa si acopera uniform toate regiunile corpului. Pisicii batrane ii atarna burta si penduleaza dintr-o parte intr-alta in timpul mersului. In contrabalanta la nivelul spatelui se poate vedea proeminenta oaselor, chiar daca pisica e bine hranita. Mersul poate fi afectat de prezenta artritei.

Atitudinea

O pisica batrana va deveni mai apatica, va dormi mai mult, va prefera singuratatea si va dori sa fie atinsa mai putin. Prezenta copiilor s-ar putea sa fie deranjanta pentru animal. Totusi asta nu inseamna ca nu ii veti mai oferi atentie si afectiune. Se va juca mai putin si se va hrani cu dificultate. Spre dosebire de pisica tanara, energica, iubitoare de atentie si jocuri, cu un apetit nemasurat.

In determinarea varstei pisicii trebuie cumulate informatiile primite din toate sursele de mai sus si abia apoi facuta o estimare. Medicul veterinar sau cineva cu mai multa experienta va reusi sa va ofere un scor cat mai strans, apropiat de realitate.

Ghid de ingrijire si educatie a puilor de pisica


Indiferent ca dorm incolaciti, torc la mangaiat sau se catara pe draperii, pisoii sunt foarte dragalasi. Motiv pentru care si dumneavoastra ati luat unul (sau mai multi) in familie. Insa pufosenia depinde intru-toate de dumneavoastra si necesita multa ingrijire si atentie. Sunteti direct raspunzator de sanatatea, dezvoltarea si educatia acestui micut . E ca si cum ati avea un copil! Totusi nu va impacientati, nu e o sarcina atat de dificila, mai ales daca ati mai avut pisici. Pentru novicii intr- ale „pisicitului” oferim acest sumar ghid de ingrijire care sa va dirijeze printre cele mai importante aspecte din viata unei pisici.

Intr-un articol precedent am discutat despre lista de cumparaturi si despre lucrurile care trebuie considerate inainte sa aducem noul pisoi acasa. Toate fiind aranjate micutul poate fi adus acasa. Pentru el aceasta etapa este extrem de stresanta si depinde numai de familie sa il faca sa se simta "ca acasa". Puiul poate parea timorat, fricos la contactul cu noul mediu si cu siguranta va duce dorul mamei si fratilor lui. Lasati-l sa exploreze locuinta, sa ia contact cu fiecare obiect. Pisicile au un simt al orientarii foarte bine dezvoltat si isi memoreaza harta teritoriului. Acompaniati aceste noi experiente pentru el cu o atmosfera calduroasa si pozitiva, oferind laude si recompense delicioase la fiecare lucru bine facut.

Carantina si socializarea cu celelalte animale

Aceasta sectiune se refera familiilor care detin deja alte pisici sau animale si decid sa mai adopte inca un pisic. Pisicile sunt animale teritoriale, iar fiecare individ reactioneaza diferit la nou-veniti. Mai inainte de socializare, primeaza sanatatea. Carantina este foarte importanta pentru un pui de pisica al carui sistem imunitar este inca crud. Un pui nevaccinat este foarte fragil in fata invaziei de germeni pe care o poate trimite o pisica adulta. Pe de alta parte, si micutul poate fi purtator al vreunei boli care ar putea pune in pericol sanatatea pisicilor existente (mai ales  situatia pisoilor adoptati de pe strada). De aceea puiul de pisica adus acasa va intra intr-o perioada de carantina de cel putin 7 zile. In acest rastimp el va sta separat fata de celalalte animale din casa. In aceasta saptamana ar fi recomandat sa faceti si vizita la medic, pentru a primi toate vaccinurile necesare.

Aceasta saptamana se separare prezinta efecte benefice si din alta privinta: socializarea cu celelate pisici. Este total contraindicat  cand ajungeti acasa sa lasati puiul in fata pisicilor rezidente si sa va asteptati sa il accepte din prima. Riscati sa fie atacat si astfel prima experienta pentru el in noul mediu va fi una negativa.  Asa ca cele doua grupuri de pisici (musafirul si bastinasii) vor sta in camere separate. Zilnic puiului ii va fi permis sa cunoasca toata locuinta, de unul singur, timp in care celelalte pisici vor fi inchise undeva. Mirosul joaca un rol important in relationarea dintre pisici, asa ca fiecare pisica va lua contact cu mirosul celeilalte. Aceasta se face oferind unei pisici o paturica sau o jucarie care a venit in contact cu cealalta pisica. Repetand zilnic aceasta manopera  timp de o saptamana (cat dureaza carantina), cele doua pisici se vor obisnui una cu mirosul celeilalte. Spre finalul perioadei de carantina/ acomodare, permiteti celor doua pisici sa se adulmece printr-o usa intredeschisa. Daca reactiile sunt pozitive, deschideti alrg usa si lasati-le sa se cunoasca direct. Bineinteles  supravegheate indeaproape pentru inabusi rapid conflictul in caz ca apare.

Cainii si copiii mici vor face si ei cunostinta cu noul pisoi. Un caine obinuit cu pisicile nu va pune mari probleme de acomodare. Situatia este mai dificila cu cei care nu prea greeaza pisicile. Nicidecum nu lasati pisicul jos, gata sa fie alergat de caine. Puneti pisica intr-o cusca de transport si prezentati-o cainelui. Oferiti recompense cainelui oridecateori se poarta frumos cu pisoiul. Apoi tineti felina in brate si si lasati-l sa se apropie. Folositi un ton pozitiv si laudativ. Repetati actiunea zilnica pana cand cei doi vor deveni cei ami buni prieteni. Pentru un pui de pisica este foarte important sa aiba o prima experienta cu cainii pozitiva. Nu doar cainii nu suporta pisicile ci si invers, exista si pisici adulte care ataca patrupezii.

Copiii necesita si ei supraveghere atunci cand iau contact cu pisoiul. Le va fi explicat cum sa il mangaie si cum sa il manipuleze. Ce au voie sa ii faca si ce nu. Copii foarte mici il pot considera o jucarie si il pot rani.
Pisoiul, noul membru al familiei!



Dupa indelungi deliberari cu membrii familiei, titlul de „animal de companie” a fost castigat de un reprezentat al speciei feline. Sau poate spontan, v-a iesit in cale un pisoi si v-ati decis sa il adoptati. Indiferent de motiv este cert: noul membru al familiei este un pisoi. Acest eveniment necesita niste pregatiri, pentru ca musafirul sa se simta ca acasa. Nu trebuie sa va stresati, ci doar sa acordati atentie unor aspecte esentiale pentru o buna convietuire om- pisica. Vom vorbi despre pasii care trebuie urmati atunci cand aduceti un pisoi nou acasa.

Inainte, cantariti bine decizia. Obiectiv, analizati ce presupune ingrijirea unui pisoi, ce doriti sa primiti de la el si mai ales ce puteti dumneavoastra oferi.  Un animal sociabil si activ precum pisica, necesita atentie, intretinere si joaca, adica o parte semnifictiva din timpul dumneavoastra liber. Raportati totul la un termen foarte lung, pisicile traiesc peste 10 ani. Luati in considerare si criteriul financiar, desi nu sunt animale cu pretentii deosebite, pisicile va vor solicita anumite cheltuieli financiare pe accesorii, mancare si ingrijire medicala.

Lista de cumparaturi

Inainte de a aduce pisoiul acasa, amenajati-i spatiul personal. El trebuie sa se simta confortabil si bine primit atunci cand ajunge intr-un strain  lui. Exista o multime de accesorii necesare felinei, pe care nu puteti sa le uitati. Culcusul reprezinta locul unde pisicul se simte in siguranta si unde petrece mult timp odihnandu-se.

- Alegeti un cosulet cat mai incapator si mai moale. Culcusurile acoperite sunt preferate de pisici, deorece le ofera si o ascunzatoare grozava.

- Litiera si nisip , pentru igiena pisicii, dar si pentru absenta mirosurilor neplacute din locuinta. Alegeti un nisip de calitate, fara arome artificiale. Cumparati o cantitate mica, e posibil ca pisicul sa nu il agreeze si atunci ati cheltuit bani in zadar. Pentru a curata litiera aveti nevoie si de o lopatica speciala.

- Post de ascutit unghiile : pisicile, inca de mici, simt nevoia sa isi „faca manichiura”. Pentru a preveni distrugerea canapelei, puneti la dispozitie un post special conceput pentru aceasta activitate. Acesta are aplicat pe fata activa un material textil sau cartonat, rezistent, foarte atragator pentru pisici. Se fixeaza pe perete, iar pisica va uita de canapea sau mobila.

- Boluri pentru hrana si apa: unul din fiecare. Oferta este variata, iar pisicile nu impun pretentii in acest sens. Cumparati unele speciale pentru pisici, cele pentru caini sau rozatoare nu au dimensiunile optime.

- Hrana: cand pisicul va intra in casa va fi intampinat cu un bol plin cu mancare apetisanta. Astfel el se simte bine primit! Cumparati o hrana de calitate, umeda sau uscata, pe care sa va puteti permite a o cumpara tot timpul. Nu este recomandat sa schimbati des hrana.

- Articole de ingrijire: perie, pieptene, cleste de unghii.  Nu le veti folosi chiar din prima zi, insa este bine sa le aveti la indemana. O toaletare sumara, prin care acomodati puiul cu ustensilele si manopera, trebuie facut de timpuriu.

- Jucarii: nu va zgarciti! Pisicile adora sa se joace, cu atat mai mult cand sunt pui. Alegeti jucarii din categorii, forme si materiale diferite. Mingile simple sau cele cu clopotei, jucariile din material textil, cele cu pene, soriceii, jucaria undita s.a. nu ar trebui sa lipseasca din arsenalul de joaca al unui pisoi.

- Cusca de transport: necesara pentru vizitele la medic, cand plecati in vacanta sau calatoriti, precum si in momentul in care il aduceti acasa prima oara.

Investitia initiala se poate dovedi insemnata, insa multe dintre accesorii au durata de viata mare. Din acest punct de vedere, alegeti lucruri de calitate, rezistente care isi vor amortiza costul prin durabilitatea crescuta fata de lucrurile ieftine si proaste calitativ.

Siguranta

Pisoii sunt jucausi si extrem de curiosi. Le este foarte usor sa intre in belele. Iar locuinta dumneavoastra  se poate dovedi extrem de periculoase pentru ei. Inainte de a aduce pisoiul acasa, asigurati-va ca locuinta este inofensiva pentru el (cititi aici ce trebuie facut ).

Programare la medic

Indiferent de provenienta pisoiului (felisa sau de pe strada), faceti o vizita la medic pentru evaluarea starii de sanatate, efectuarea vaccinurilor daca lipsesc sau completarea schemei de vaccinare daca deja s-a inceput. Efctuati toate deparazitarile necesare. Alegeti un cabinet aproape de casa si un medic veterinar cu care sa relationati usor. Ideal este ca pisicul sa viziteze acelasi medic periodic, toata viata lui.

Regulile casei

Impreuna cu familia, decideti spatiile in care are voie animalul sa ajunga, regulile care ii vor fi impuse. De asemenea imparititi sarcinile. Cine hraneste pisoiul, cine il toaleteaza, cine il distreaza etc. Altfel  exista riscul ca animalul sa ramana flamand, deoarece fiecare membru crede ca celalalt s-a ocupat de acest aspect. Explicati copiilor mici cum sa se poarte cu animalul, ce au voie si ce nu in raport cu acesta.

Coltul propriu

Stabiliti un colt al casei care sa fie numai al pisicului. Un loc departe de traficul si forfota familiei, calduros, lipsit de curentii de aer, dar totusi usor accesibil micutului. Aici va fi amplasat culcusul, precum si bolurile pentru hrana si apa. Litiera va fi asezata la distanta, de asemenea intr-un loc ferit. Aici se vor afla si majoritatea jucariilor.

Bun venit micutului

Cand toate cele de mai sus au fost indeplinite, pisoiul poate sosi acasa. Transportati-l cu o cusca spatioasa si confortabila. Asezati cusca in spatiul destinat lui, deschideti usita si lasati-l sa iasa singur. Oferiti-i libertatea sa exploreze singur imprejurimile. Oferiti ceva bun de mancare cand il abordati. Fiecare experienta noua pentru el va fi asociata cu ceva pozitiv (mancare, jucarii, mangaiat). Bucurati-va de noul animal de companie!
Fructe si legume benefice cainilor si pisicilor

Zicala “un mar pe zi tine doctorul departe ” are insemnatate nu numai pentru noi, ci si pentru prietenii nostri patrupezi. Chiar daca ne gandim la caini si pisici ca fiind animale carnivore, legumele si fructele sunt cheia unei stari de sanatate optime. Ca si in cazul omului, vegetalele furnizeaza o serie de vitamine, minerale si enzime fara de care organismul nu ar putea functiona perfect.

In natura pisicile si cainii (mai bine spus lupul) isi consuma prada in totalitate, inclusiv continutul stomacului si al intestinelor, care este format din vegetale partial digerate. In acest fel pradatorii isi faceau rost de unii nutrienti esentiali oferiti exclusiv de plante. Ba mai mult, atunci cand animalul sufera de o carenta de vitamine sau minerale, instinctiv alegea sa consume fructe ce ii satisfaceau acea lipsa.

Pisicile si cainii nostri au nevoie de fructe si legume, la fel ca noi, pentru a avea o sanatate de fier. Fie ca oferiti o hrana uscata completa, fie ca ati optat pentru hrana formulata in casa, nu ezitati sa includeti vegetale in dieta animalelor de companie.

Majoritatea legumelor, dar si unele fructe , au peretii celulari formati preponderent din celuloza. Aparatul digestiv al cainilor si pisicilor nu este dotat cu enzime care sa descompuna celuloza, astfel ca unele fructe si legume ingerate de animal ajung sa fie eliminate exact asa cum au fost inghitite fara sa aiba vreo valoare metabolica. Astfel ca evitati sa hraniti animalele cu vegetale proaspete, in special cele din familia varzei (brocoli, conopida, varza de Bruxelles), morcovii, mazarea verde, merele. Pentru a elimina acest dezavantaj, gatiti sau maruntiti legumele.

Pentru a-si pastra proprietatile nutritive intacte evitati fierberea vegetalelor. Optati pentru gatirea la aburi, prepararea de sucuri sau piureuri proaspete. Cu toate acestea majoritatea fructelor pot fi oferite in stare naturala, drept recompensa.

Inca de mic oferiti cainelui sau pisici , bucatele de vegetale proaspete pentru a-i testa gusturile, dar si pentru a-i obisnui cu acest tip de hrana. Fiecare animal are gusturile proprii, poate sa adore sau sa nu agreeze un anume fruct. Daca animalul este pretentios si nu accepta legumele si fructele, pasati-le si amestecati-le prin mancare. Oferiti cantitati moderate de vegetale zilnic, sa nu uitam: cainele si pisica sunt carnivori. Mai mult, exista riscul aparitiei diareei de la prea multe fructe.

Acestea fiind spuse, haideti sa vedem care sunt legumele si fructele care au un beneficiu enorm pentru sanatatea cainilor si pisicilor, si care ar trebui sa se regaseasca in dieta lor, zilnic sau periodic:

Morcovul: fara indoiala regele legumelor! Morcovul contine atat de multi nutrienti esentiali incat ar putea inlocui un cos intreg cu fructe. Are gust bun si o textura care stimuleaza cainele si pisica sa roada, cu efect pozitiv asupra sanatatii orale.

Contine: vitaminele A, B, C, D, E si K, riboflavina, niacina, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, fier, magneziu, mangan, sulf, zinc si iod.

Efecte: fortifica sistemul imunitar, imbunatateste digestia, mentine ochii si pielea sanatoasa, regleaza functionarea glandelor endocrine.

Marul: daca morcovul este regele legumelor, marul este regina fructelor. Gustul sau este pe placul animalelor si poate fi folosit cu incredre ca recompensa pentru caini. Beneficiile pentru sanatate sunt uriase: intarirea imunitatii, rol antioxidant (anti-imbatranire celulara), regleaza tranzitul intestinal, tonic general. Anumite enzime din mar au proprietatea de a controla flora  intestinala, controland inmultirea bacteriilor daunatoare. In mere se gasesc rezerve mari de vitamina C. Pepsina continuta protejeaza stomacul.

Brocoli: este un excelent protector impotriva cancerului, contine nu mai putin de 3 compusi chimici cu actiune anti-tumorala. Are un indice clicemic scazut astfel ca se recomanda cainilor si pisicilor suferinde de diabet. Bogat in vitamina C, D, A si beta-caroten.

Din aceeasi familie (cruciforme) mai fac parte si conopida, varza de Bruxelles, varza alba, fiecare benefice animalelor. Atentie: aceste legume se ofera in cantitati mici deoarece altereaza functionarea glandei tiroide daca sunt consumate in cantitati mari. Se recomanda gatirea la abur sau fierberea, fiind bogate in celuloza.

Rosiile: contin o substanta numita licopen, cu rol major in apararea anti-tumorala (cancer). Licopenul este responsabil de culoarea rosie. S-a constatat ca fierte, rosiile elibereaza si mai multa substanta. Gustul acid poate sa nu fie pe placul animalelor, insa mici cantitati de suc de rosii nesarat si neindulcit, adaugat hranei, ofera nenumarate beneficii pentru sanatate. Rosiile sunt bogate si in vitaminele C si A. Nu uitati sa inlaturati portiunea verde a rosiilor, care este otravitoare pentru caini si pisici.

Mazarea verde: este considerata una dintre cele mai sanatoase legume. Rol major in mentinerea sanatatii inimii, oaselor, ochilor, dar si a altor organe. Contine cantitati importante de vitamina A, C si K, calciu, magneziu, acid folic, zinc, fosfor, potasiu, riboflavin, acizi Omega-3, tiamina.

Dovleac: perfect atunci cand cainele sau pisica se confrunta cu constipatie sau diaree. Deoarece este bogat in fibre care regleaza tranzitul intestinal. Una, doua lingur de piure de dovleac amestecate in hrana vor face minuni.

Pepene rosu: contine cu 40% mai mult licopen decat rosiile, deci protejeaza si mai bine impotriva cancerului. In plus are si un gust placut si potoleste setea. O felie de pepene vara ajuta animalele sa se hidrateze. Bogat si in vitamina A, C, B6 si tiamina.

Afine, merisoare, mure: bogate in antioxidanti, vitamine si minerale ce protejeaza inima, tractul urinar si previn cancerul.

Capsunele: recompensele ideale. Delicioase si racoroase, sunt bogate in vitamine si minerale. Anumite substante continute au rol in imbunatatirea sanatatii orale. Deoarece contin mult zahar, oferiti cu moderatie.

Bananele: sunt bogate in sodiu, potasiu si vitamina C. Au un gust bun si multe animale le adora. Rol anti-diareic. Se ofera cantitati mici.

Spanacul: rezervor de fier, dar si de vitamina A, B6 si K, fibre, calciu, potasiu. Deoarece contine acid oxalic, care interfereaza cu absorbtia calciului, se serveste cu moderatie, de obicei tocat marunt.

Citricele: desi sunt bogate in vitamina C si alti antioxidanti, nu se recomanda cainilor sau pisicilor intrucat fiind acide deranjeaza stomacul.

Dovlecel si castravete: benefic pentru organism, oferit in cantitati mici, ca si recompensa.

Acestea sunt vegetalele care ofera cele mai multe beneficii organismului canin si felin. Consultati si lista cu alimente daunatoare cainilor si pisicilor pentru a stii ce sa evitati. Lasati imaginatia si gustul animalului sa exploreze si alte fructe sau legume, care chiar daca nu apar aici, cu siguranta sunt bune pentru organism.

Cainele si pisica - Cum le facem cunostinta?



Unul dintre cele mai cunoscute exemple de antiteza este acesta: cainele vs pisica. Povestile pentru copii, desenele animate, chiar si filmele exploateaza aceasta relatie cu nabadai. Insa proprietarii care detin si caini si pisici stiu ca lucrurile nu stau chiar asa. Cainii si pisicile pot deveni prieteni foarte buni. Pisicile iubesc naivitatea si energia cateilor, iar cainii nu au cum sa reziste unei jucarii vii. Desi joaca lor arata ca o lupta, la final vor ajunge sa doarma impreuna.

Aveti deja un caine sau o pisica si v-ati hotarat sa aduceti in casa un exemplar din specia opusa. Prima interactiune este foarte importanta pentru ca este cea care va decide cum va evolua relatia. Mai jos va vom da cateva sfaturi simple despre cumsa introduceti noul catel, respectiv pisica, animalelor de companie deja existente.

Combinatii reusite

Exista cateva combinatii catel-pisica, ce dau rezultate mai bune decat altele, care au sanse mari sa va transforme casa intr-un camp de lupta.

Cel mai simplu este sa aduceti impreuna un pui de catel cu unul de pisica. Acestia vor creste impreuna. Ambii au multa energie si chef de joaca, astfel incat se vor intelege foarte bine. Cei vor ajunge cu siguranta cei mai buni prietenisi la maturitate.

Daca deja aveti o pisica adulta, recomandam sa va luati un caine adult. Puiul de catel ar fi mult prea exuberant si curios pentru pisica adulta ce prefera linistea si somnul.

Daca aveti un caine adult acasa, ganditi-va sa luati un pui de pisica sau un adult care a fost obisnuit cu cainii. Pisica trebuie sa nu se teama si sa nu  alerge de caini.

Daca deja aveti mai multi caini acasa, reconsiderati decizia de a adopta o pisica. E foarte posibil ca macar unul dintre ei adora  sa o vaneze sau intreaga haita isi concentreze atentia asupra ei.

Rasa din care face parte cainele (atat cel rezident, cat si cel nou venit) are o mare importanta in acest proces. Rasele de caini de vanatoare au instinctiv tendinta de a urmari alte animale de dimensiuni mici. Oricat de mult l-ati socializa, exista riscul ca la un moment dat el sa nu se mai poate controla si sa ii fac arau pisicii. Ogarii sunt vanatori inascuti, dar si alte rase de vanatoare/ aport. Dar socializati de mici, acesti catei se pot intelege foarte bine cu pisicile.

Atentie! Faptul ca un caine alearga o pisica nu inseamna neaparat ca doreste sa ii faca rau. Stim prea bine ca unul din  jocurile preferate ale cainilor este „urmaritul”. Chiar si pe noi ne „vaneaza” cainele atunci cand fugim. Fiintele in miscare sunt practic irezistibile pentru ei.

Nu putem spune cu siguranta daca pisicile le place sau nu sa fie urmarite, insa am vazut destul situatii in care pisica fugarita pana atunci si aflata la adapost,  a ripostat inapoi, ademenind cainele intr-o alta urmarire.

Nici muscaturile pe care le vedeti intre cei doi nu sunt adevarate intotdeauna. Daca ar fi,  atunci cu siguranta unul dintre cei doi ar hasai sau ar schelalai. Joaca „cu dintii” e tare apreciata atat de catei cat si de pisici. Veti observa cum pisica va imbratisa cainele si ii va musca gatul, simuland vanatoarea si sacrificarea prazii. Iar cainele, tot in simulare, va molfai pisica, intorcand-o pe toate partile. Si astfel amandoi sunt fericiti, „serviciu contra serviciu”. Totusi, daca observati ca joaca degenereaza, iar unul dintre cei doi urla si este ranit, atunci luati masuri si intrerupeti distractia. Nu permiteti cainelui sa traga pisica de coada prin toata casa, la fel cum nu dati voie pisicii sa zgarie cainele pe fata, sau cel mai grav in ochi.

Cum ne pregatim inainte de a aduce noul animal acasa?

Masuri de prevenire si protectie trebuie luate in ceea ce priveste pisica (fie ca ea este cea nou venita, sau cea rezidenta). Riscul de a fi ranit este mai mare in randul pisicilor, decat al cainilor.

Oferiti pisicii spatii de siguranta: pentru situatiile n care este agresata de caine si are nevoie sa scape. Orice spatiu aflat la inaltime ii asigura protectie pisicii, asta daca agresorul nu este suficient de inalt incat sa ajunga acolo.

Rafturi, blaturi de mobila, ansambluri pentru pisici, copacei etc, orice poate fi folosit de pisica pentru a se refugia de caine.

De asemenea oferiti pisicii spatii unde sa poata pastra distanta fata de catel. Amplasati usi pentru pisici sau blocati accesul cainelui prin porti si tarcuri, astfel incat anumite camere din locuinta sa fie accesibile numai pisicii, in situatia in care doreste sa se odihneasca sau sa se hraneasca.

Amplasati lucrurile pisicii intr-un loc inaccesibil cainelui. Aici vorbim in special de castroanele cu mancare si apa, care pot fi devorate de caine intr-o clipita. De asemenea litiera va fi asezata undeva la inaltime, pentru a preveni imprastierea nisipului peste tot. Culcusul pisici va fi dispus tot intr-un loc inaccesibil cainelui.

In cazul pisicii rezidente, daca ati rearanjat lucrurile, acomodati-o cu acestia cu cateva saptamani inainte de a aduce noul caine acasa. In momentul in care va fi bulversata de sosirea acestuia ii va fi mai greu sa isi dea seama unde se poate ascunde sau unde ii este litiera.

Daca pisica este cea care vine intr-o casa cu  cainele, amenajati o camera doar pentru ea, unde sa se acomodeze in primele 2-3 saptamani de la sosire. Stresul mutarii intr-un nou mediu, acceptarea noilor stapani pot fi destul de solicitante pentru ea. Nu mai are nevoie si de un caine pe urmele ei.

Introducerea

Acest pas se realizeaza atat de lent este nevoie incat agresiunea sa nu aiba loc. Poate dura cateva zile, sau chiar cateva saptamani. Doar de dumneavoastra depinde buan intelegere dintre cei doi. Daca grabiti la inceput lucrurile, puteti avea probleme mai tarziu. Respectati fiecare pas din cele ce urmeaza si nu treceti la urmatorul decat in momentul in care a fost indeplinit corect. Daca observati ca ceva nu decurge corect pe durata unei etape, atunci reveniti la cea anterioara. Nu permitem agresivitatea pe durata interactiunii. Daca aceasta apare inseamna ca socializarea pana in acel moment nu s-a facut corect.

Lectiile incep cu cainele si pisica aflati in camere diferite si se presupune ca nu s-au cunoscut pana acum.

Pasul 1

Faceti-le cunostinta fiecaruia cu mirosul celuilalt. Luati un prosop sau o haina pe care o lasati o zi in culcusul fiecaruia. Apoi a doua zi schimabti hainele intre ele astfel incat pisica sa adulmece mirosul catelului si invers.

Periodic reimprospatati mirosul de pe carpe. Parcurgeti acest pas pana cand cei doi par sa se fi obisnuit cu noul miros. Cainele nu va mai latra  sau scheuna, iar pisica nu isi va mai balansa lent coada. Cand cei doi sunt relaxati in prezenta mirosului celuilalt treceti la pasul  al doilea.

Pasul 2

Lasati sa isi exploreze reciproc spatiile in care au stat pana atunci. Cat pisica  este afara, lasati cainele sa ii miroase camera, si viceversa. Astfel isi vor cunoaste teritoriile si mirosurile mult mai bine

Pasul 3

Primul contact, prin intermediul unei usi sau al unui tarc. Lasati ambele animale libere, nu le constrangeti in nici un fel. Dati-le voie sa se adulmece. Laudati si incurajati interactiunea.  Oferiti si recompense daca totul decurge bine, creati o atmosfera pozitiva. Dati cateva comenzi cainelui (sezi, culcat , stai) pentru a-i oferi siguranta de sine si a-i taia din elan in cazul in care devine prea incantat. In momentul in care pisica nu mai este speriata sau infoiata, iar cainele  este calm, puteti trece la pasul urmator.

Pasul 4

Interactiunea

Pisica este lasata libera, avand posibilitatea sa fuga daca nu se simte in siguranta. In schimb cainele va fi pus in lesa.  Din nou dati cateva comenzi cainelui pentru a i atrage atentia asupra dumneavoastra.

Multe pisici vor hasai si vor scuipa cainele, in semn ca ele vor sa fie care conduc demersurile. Aceasta etse o reactie mai buna decat fugitul, moment in care cainele este indemnat sa o haituiasca.

Daca pisica fuge, iar cainele porneste in   urmarire, blocati- l cu lesa, chemati-l la dumneavoastra si dati- i o comanda. Daca o executa, premiati- l.

Pe masura ce se obisnuiesc unul cu celalalt, acordati-le mai mult timp impreuna, insa doar sub atenta supraveghere. Unele zgarieturi sau muscaturi usoare fac parte din procesul de cunoastere, fiecare trebuie sa stie care ii este locul in familie.

Multi caini si pisici coexista fara incidente, ba mai mult sunt buni prieteni. Sa nu va fie teama sa va luati un alt animal de companie daca deja aveti unul. Insa atentie, aveti grija sa ii socializati corect inca de la inceput.

Pisica - specialista in …dormit!



Pentru cei aflati la prima experienta cu o pisica poate parea ingrijorator ca felina doarme atat de mult. Insa nu e nicio problema. Pisica doarme atat de mult pentru ca genetic a fost construita asa. Bineinteles ca atunci cand programul se somn este alterat, fie doarme mai mult, fie mai putin decat de obicei, ar trebui sa ne preocupam de sanatatea pisicii. Dar haideti sa vedem de ce pisicile se pricep cel mai bine la dormit.

Cat doarme pisica?

Cat binevoieste! Am putea spune. O pisica doarme in medie intre 12 si 17 ore pe zi. Cam doua treimi din viata si-o petrec dormind. Si sa nu le invidiezi pentru asta?! Puii de pisica sau seniorii dorm chiar mai mult. Nou-nascutii ajung sa doarma aproape 24 din 24 de ore. Dintre mamifere, doar liliacul si oposumul dorm mai mult decat pisica.

Cum doarme pisica?

Ca si la om, somnul pisicii este de doua tipuri: REM (Rapid Eye Movement= miscarea rapida a ochilor) si non-REM. Somnul REM este somnul cu vise, iar in cazul pisicilor poate fi asociat cu atipitul. Miscarea globilor oculari semnifica activitate cerebrala, deci pisicile viseaza. La fel ca si in cazul nostru,  subconstientul lor retraieste experiente din timpul vietii: vanatoarea, joaca, interactiunea cu alte pisici sau alte animale, copilaria, experientele din timpul zilei etc. Pe durata acestui somn pisica este semi- constienta, analizand si ceea ce se petrece in jurul ei, o puteti vedea miscand urechile, ochii, mustatiile sau alte portiuni ale corpului. De regula, pisica adopta o pozitie sternala atunci cand motaie, cu trupul in pozitie verticala si picioarele dedesubt, ca ierbivorele. In rest, vor adopta cele mai ciudate pozitii de dormit.

Somnul non-REM, este somnul profund, odihnitor. La pui acesta are rol major in crestere, dezvoltarea osoasa si musculara. Hormonul de crestere este secretat doar pe durata somnului, aceasta fiind una dintre explicatiile somnului indelungat la pisoi. La pisica adulta somnul non REM  este important pentru intarirea sistemului imunitar, refacerea rezervelor de energie, odihnirea creierului, relaxarea musculaturii. Pe durata acestui somn puteti vedea mustatiile sau urechiile pisicii miscandu-se involuntar.

Proportia somn REM, atipit, si somn profund este de 2:1. Astfel 60% din somnul pisicii este atipit, de doua ori mai mult ca in cazul nostru. Explicatiile le vom vedea mai jos.

De ce dorm pisicile atat de mult?

Pentru ca la asta se pricep cel mai bine, am putea spune noi cei care avem acasa pisici domestice. Insa aceasta calitate este adanc inradacinata in ADN-ul felinelor. Chiar daca pisica de casa nu ami este nevoita sa vaneze, anumite instincte au ramas mostenite de la pisica salbatica.

Vanatoarea este o activitate extrem de solicitanta pentru pisici care cere consum mare de energie. Iar energia epuizata pe durata vanatorii trebuie regenerata cumva; adica prin dormit.

La asta se adauga si faptul ca, daca vanatoarea a fost un succes, prada ingerata are nevoie sa fie digerata pe indelete. Proteinele au nevoie de o digestie mai elaborata si mai lunga,  care se realizeaza cel mai bine pe durata somnului. Ia gaditi-va, ati mancat o friptura la gratar  consistenta, dupa masa nu va ia somnul?! Eh, la fel este si in cazul pisicilor. Dupa o vanatoare epuizanta si o masa extrem de copioasa, au nevoie de un somn odihnitor.

In mediul natural pisicile nu au un culcus retras si sigur, asa ca dorm pe unde apuca, de preferinta undeva la inaltime ca sa poata avea o imagine de ansamblu a tot ceea ce se petrece in jur. Astfel este sunt mereu expuse pradatorilor sau agresorilor. De aceea pisica mai mult atipeste decat doarme profund. Pe durata somnului REM pisica este constienta de ceea ce se intampla in jurul ei. Isi tine urechile in alerta, iar cu mustatiile simte daca ceva se apropie de ea. Pisica se trezeste foarte rapid din atipit, pentru a fi apta sa fuga sau sa riposteze.

Puii de pisica dorm atat de mult si pentru a fi protejati. In natura, un pui curios iesit sa exploreze imprejurimile culcusului este o prada sigur pentru alte animale. Pentru a preveni acest fapt, natura a facut in asa fel in cat, cei mici sa doarma cea mai mare parte din zi.

Cand doarme pisica?

Mai tot timpul am putea spune. O conceptie eronata spune ca pisicile sunt animale nocturne. Fals! Pisicile sunt animale crespusculare, ceea ce inseamna ca sunt active la apusul si la rasaritul soarelui, cand in mediul natural, ar fi iesit la vanatoare deorece acestea este momentele din zi in care si prada este activa.

In fapt, pisica domestica isi organizeaza orarul de somn in functie de cel al stapanului. Totusi daca aveti o pisica mai activa noaptea, care nu va lasa sa va odihniti, asigurati-va ca o epuizati inainte de culcare. In fiecare seara organizati sesiuni de joaca pentru a obosi pisica.

Pisica neagra - intre misticism si adoratie



Nu exista animal care sa fii surescitat superstitia umana mai mult decat pisica neagra. In unele culturi blamata, in altele adorata, pisica neagra a pasit de-a lungul istoriei pe  gheata foarte subtire. Nici in zilele noastre, oamenii simpli de la tara nu sunt convinsi ca pisica neagra nu mai ascunde vreun duh malefic.

Daca ne lasam condusi de rationalitate, atunci ne vom da seama ca pisica neagra este doar un alt animal ce are nevoie d atentie si afectiuni. Cati proprietari de pisici negre nu va vor spune oare cat de fascinante si dragalase sunt aceste pisici. Dar sa vedem de unde provin toate aceste mituri si cum au influentat ele destinul pisicilor negre.

Dupa cum spuneam, pisica neagra poate avea atat semnificatii malefice cat si semnificatii pozitive, in functie de cultura pe care o studiem.

Pisica neagra - aspecte negative

Orice poveste despre vrajitoare vei citi aceasta va include si o pisica neagra. Nu e nici un secret ce de-a lungul vremii pisica neagra a fost asociata cu vrajitoria.

In Evul Mediu, in intreaga Europa se pornise o vanatoare de vrajitoare, in incercarea de a eradica orice fel de cult pagan, opus crestinismului. Odata cu vrajitoarele erau prinse si pisicile negre, deoarece de credea ca aceste reprezinta talismane magice, care ofereau putere vrajitoarele. In unele culturi se credea ca insusi sufletul vrajitoarei era tinut inlauntrul pisicii.

Nu sunt putine povestile care spun ca vrajitoarele rele se puteau transforma in pisici, pentru a se camufla mai bine in intunericul noptii si a putea ajunge in orice loc pentru a-si arunca vrajile.

O istorisire britanica spune intr-un castel s-au reunit multe vrajitoare. Seara ele se transformau in pisici mari si negre. Satenii din apropiere au hotarat sa tabarasca peste ele si sa le omoare. Intrand in castel ei au fost atacati de zeci de pisici feroce. Satenii au lovit cu ciomegele cate pisici au putut. O parte dintre ei au fost omorati, iar ceilalti s-au intors in sat. Aici, a doua zi, o serie de femei batrane necasatorite, aveau pe corp vanatai produse de ciomag.

Daca unui sat ii mergea rau, atunci batrana care avea o pisica neagra era considerata aducatoare de vitregii si era arsa pe rug, impreuna cu pisica ei.

In Italia, daca o pisica neagra se asaza pe patul unui bolnav, inseamna ca acesta va muri.

In China pisica neagra tinuta pe langa casa aduce foamete si necazuri asupra acelei familii.

In SUA si mare parte din Europa circula mitul conform caruia e de rau augur sa iti taie calea o pisica neagra; 3 sau 13 pasi ar trebui facuti inapoi pentru a scapa de acest blestem.

In alte tari acest blestem e pe jumatate crezut. Daca pisica vine spre tine este semn de mare noroc. Daca subit isi schimba directia, pana sa ajunga la tine, e mare nenorocire.

Britanici din Yorkshire poseda sentimente contradictorii vis-a-vis de pisica neagra. Ei cred ca e de bun augur sa detii o pisica neagra, insa aduce mare ghinion daca aceasta iti taie calea.

In Germania, intersectarea cu o pisica neagra poate avea doua semnificatii. Daca pisica trece din dreapta in stanga nu  e semn bun, dar daca trece din stanga ta spre dreapta inseamna ca vei avea mare noroc in viata.

In SUA, de Halloween, se crede ca spiritele se intorc din morti pe pamant, intrupate in pisici negre.

In crestinism, moartea unui om si toate ritualurile funerare sunt imbracate in negru. De aceea si pisica neagra are o conotatie atat de nefasta pentru crestini.

Pisica neagra - noroc si belsug?!

Cine ar fi crezut ca mult blamata pisica neagra poate avea si asemenea conotatii.

Regele Angliei, Charles I, a detinut o pisica neagra. El era foarte convins ca aceasta ii poarta noroc incat pusese sa fie pazita zi si noapte. Coincidenta sau nu, la numai o zi dupa ce pisica lui a murit, regele a fost arestat, judecat si decapitat.

In Japonia, Marea Britanie, parti din Asia si Europa, atunci cand o pisica neagra iti taie calea ar trebui sa zambesti. E semn de mare noroc si bunastare.

In Letonia, daca un fermier gasea o pisica neagra aciuata in culturile lui insemna ca va avea recolta bogata si de calitate.

Egiptenii venerau  pisicile negre deoarece le considerau reincarnarea zeitei BAST. Pisicile erau mumifiate si ingropate alaturi de stapanii lor.

Sotiile de pescari din Anglia tineau pe langa casa o pisica neagra in credinta ca aceasta ii va proteja pe sotii lor aflati pe mare de furtuni si accidente. Pisicile negre erau atat de ravnite incat erau furate de pe langa case.

Sa mangai blana unei  pisici negre aduce sanatate si bunastare. Aceeasi semnificatie exista si daca a pisica neagra straina vine in curtea si la usa ta. Daca gonesti pisica afara din casa, iti scoti si norocul.

Francezii cred ca pe fiecare pisica neagra exista  un fir alb de par. Daca il gasesti si il smulgi, fara sa fii zgariat, ti-ai asigurat un viitor stralucitpe toate planurile.

Ramane la latitudinea dumneavoastra care fata a pisici negre doriti sa o vedeti. Superstitios sau nu, miturile vor inconjura mereu aceste feline. Cert este ca pisicile, negre sau alta culoare, sunt animale de companie extraordinare, foarte afectuoase, jucause si amuzante.

luni, 9 ianuarie 2012

Cainele trage in lesa - Cum corectam?



Trasul in lesa este un comportament nedorit la orice caine, mai ales daca e unul de talie mare. Uneori e chiar ilar sa vezi in parc o  persoana plimbata de un caine, care nu pridideste in a-si mentine exchilibrul si respiratia in spatele cainelui. Insa cu  siguranta nu  e amuzant sa te afli intr-o astfel de postura. Stapanul este responsabil de trasul in lesa si nu cainele. Tot stapanul este cel care poate interveni si corecta acest comportament negativ.

Trasul in lesa este o problema de comportament si educatie complexa, care presupune mai multe aspecte: afirmarea ca lider, un bun dresaj de la cea mai frageda varsta, consecventa in dresaj, perseverenta si dorinta de reabilitare.

Pentru a va descurca mai usor pe durata corectiei, ar fi bine ca patrupedul sa cunoasca deja cateva comenzi de baza, cum ar fi: „sezi”, „la picior” sau „aici”.

Deveniti centrul atentiei

Incurajati cainele sa va urmeze si sa va acorde atentie in orice imprejurare, in momentul in care i-o cereti. Acest exercitiu se incepe inca de mic, cand puiul instinctiv vrea sa fie pe urmele dumneavoastra. De fiecare data cand va urmeaza sau se intoarce cand il strigati, oferiti o recompensa delicioasa. Laudele sunt si ele bine primite. Comunicati cat mai mutl cu cainele, vorbiti-i pe un ton vesel, spuneti-i povesti, magaiati-l. intariti legatura dintre voi doi. La plimbare cand se uita la dumneavoastra mangaiati-l si oferiti-i ceva bun de mancare.

Afirmati-va ca lider

Un caine supus va face intocmai cum doreste liderul. Un caine aflat la conducere va incerca prin toate mijloacele sa i se satisfaca dorintele. De asemenea acest exercitiu trebuie inceput din copilaria cainelui.

Cand vine vorba de plimbare asumarea rolului d lider se face simplu, dar cu multa convingere si consecventa.  In momentul in care cainele trage de lesa (lesa este incordata), opriti-va. Cand doreste sa mearga la stanga, schimbati directia de mers spre dreapta si invers. Aratati-i ca dumneavoastra sunteti cel care decide pasul urmator. Nu rezolvati prea multe daca smunciti lesa. Cainele va fi si mai determinat sa traga. Iar daca este un caine mare cu siguranta va avea mai multa forta ca noi. Nu uitati, in orice moment trebuie sa fiti cel care ia hotararile!

Mare parte din probleme ar trebui sa se fi rezolvat pana acum.

Iesitul din casa

Multi cred ca plimbarea incepe in momentul in care cainele se afla pe trotuar. Dar problemele, daca exista, demareaza inca de la iesirea din casa. Majoritatea cainilor sunt spra-agitati in momentul in care vad lesa. Pentru a primi recompensa, in speta plimbarea, cainile ar trebui sa fie disciplinat. Dati-i comanda sezi si atasati lesa. Daca este agitat puneti lesa la o parte si lasati plimbarea pe mai tarziu cand va fi mai linistit. Porniti spre usa doar daca animalul este cuminte. Nu permiteti ca la iesire sa o ia inainte sau sa devina agitat. Scotandu-l la plimbare il recompensati pentru un comportament neadecvat. Inainte de a iesi din casa dati comanda „sezi” sau „stai”, deschideti usa si iesiti dandu-i comanda „mergi”. Daca totul decurge ca la carte, recompensati.

Cate un moment de respiro

Tineti cainele atent si alert pe toata durata plimbarii. Daca deja cunoaste comenzile: „aici” sau „la picior”, „stai”, „sezi”, atunci folositi-va de acestea. Din cand in cand dati cainelui una dintre aceste comenzi, cand doriti sa va targeti sufletul sau cand va uitati la o vitrina. Laudati si recompensati cand se executa. Surprinzator sau nu, un caine care executa cateva comenzi deja invatate pe durata plimbarii este mai relaxat, mai increzator in sine si stapan.

Supus, dar cu drepturi

Sunteti liderul haitei, hotarati  tot ce face cainele, insa are si el nevoie de o oarecare libertate. Plimbarea trebuie sa fie un moment placut, pe durata caruia animalul are sansa sa adulmece si sa cunoasca tot ceea ce il inconjoara. De aceea nu ii refuzati placerea sa miroasa un copac sau un petic de iarba cand doreste. Asta nu inseamna ca are voie sa traga de lesa. Daca observati ca atentia ii  captata de vreun lucru anume si el trage puternic in aceea directie, chemati-l la picior. Cand s-a linistit, aveti dumneavoastra initiativa si indreptati-va spre acel loc si permiteti-i sa il miroasa oricat doreste.

Zgarzile strangulante sau de forta

In cazuri extreme se poate apela la aceste accesorii, in special in cazul cainilor de talie mare. Nu recomandam folosirea acestora de catre neinitiati intrucat pot produce leziuni grave cainelui. In momentul in acre cainele se avanta, zgarda se strange in jurul gatului. Daca socul este mare, traheea se poate fractura. Cereti sfatul unui specialist inainte de a folosi aceste zgarzi. Cautati sursa problemei, trasul in lesa este de cele mai multe ori cauzat de stapan sau de o deficienta in dresaj.

Plimbati cainele pe partea stanga. Este mai comod si ami usor de controlat. Nu ii permiteti sa treaca dintr-o parte intr-alta. Pe toata durata dresajului folositi doar un comportament pozitiv, nu pedepsiti, nu va enervati.
Cainii simt muzica?!



Este o intrebare pe care multi stapani de patrupede si-o pun. Cu atat mai mult melomanii, care sunt inconjurati al tot pasul de muzica. Oare cainele meu simte muzica? Sau oare este deranjat de ea? Oamenii de stiinta au facut cercetari in acest sens si au aflat cateva lucruri interesante.

Muzica lenta, tonurile calde si acordurile delicate au un eefct calmant asupra cainilor.

In contrabalanta, rockul nu prea este pe gustul cainilor. Majoritatea animalelor din studiu se simteau iritate si agitate cand li s-a pus sa ascult Metallica sau alte formatii heavy metal. Cainii nu conteneau sa latre si sa urle cand chitarele bass rasunau in urechiile lor.

Studiile au fost realizate de Universitatea  Queens din Belfast. Ei au ajuns la concluzia ca muzica potrivita ajunge foarte usor la sufletul cainelui si are un imens efect de relaxare. Aceasta idee a fost ulterior implementata pe un grup de caini destinati ajutorarii persoanelor cu handicap. Antrenamentul intensiv si complex era foarte solicitant pentru acesti caini. Astfel lor li s-a pus muzica speciala pentru catei compusa de Thomas Schoenberger. Rezultatele au fost cele scontate.

Muzica lenta si cea clasica poate fi folosita cu succes pentru cainii aflati in recuperare fizica, cei parasiti, cei speriati de furtuna, artificii, anumite zgomote, cainii agresivi si cei cu comportament distructiv. Muzica poate spori si capacitatea cainelui de memorare, fiind utila in dresaj.

Cercetatorii au mai descoperit si ca patrupedele noastre au gusturi muzicale diferite. Puneti-i cainelui dumneavoastra  sa asculte mai multe genuri muzicale si observati-i reactiile corpului. Nu va fi greu sa va dati seama ce fel de muzica ii place.

Asa se face ca pe piata au aparut albume cu mzuica speciala pentru catei.  La noi se gasesc mai dificil in magazine, insa in magazinele online cu siguranta veti gasi ceva pe gustul dumneavoastra. In afara  de muzica compusa special pentru catei, si muzica clasica poate fi o alegere inspirata. Se pare ca Vivaldi (Anotimpurile) si Mozart sunt cei mai apreciati compozitori de catre caini.

Oferiti-va cateva zeci de minute pe zi, in care sa stati pe canapea langa companionul iubit, ascultand cateva arii celebre sau poate 2 3 melodii de pe cd-ul catelului dumneavoastra. Cu siguranta va avea un efect relaxant asupra amandurora, iar relatia dintre voi se va consolida.

Cum sa scapati pomul de Craciun de curiozitatea pisicilor



O, brad frumos…si protejat impotriva pisicilor

Bradul impodobit este un simbol al Craciunului si nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa, nici macar cea cu pisici. Multi stapani de pisici considera ca felina si pomul de Craciun nu fac casa buna, asa ca renunta la bradul impodobit, tanjind dupa el. Insa de acum, gata cu acest compromis! Putem avea un pom de Craciun frumos si o pisica linistita in aceeasi locuinta, daca urmam cateva dintre sfaturile de mai jos.

Alegerea bradului

Fara indoiala, un brad artificial este mult mai inofensiv pentru pisica. Bradul sau molidul natural poate fi toxic pentru pisica daca este ingerat. In plus acele pot cauza blocaj gastro-intestinal sau chiar perforarea tractului digestiv. In plus, pisica va fi mai putin tentata sa se urce pe niste crengi de metal decat unele de lemn natural.

Alegeti un brad de dimensiune medie, care e mai putin probabil sa fie rasturnat.

Instalarea bradului

Alegeti un loc din casa unde bradul sa aiba suficient spatiu in jur. Daca in apropiere ar fi mobila, pisica va avea la dispozitie piste de lansare direct…in pom. Fara o suprafata de pe care sa sara, pisica nu va ajunge atat de usor in varful bradului.

Pentru si mai multa siguranta, asezati bradul pe o masa (la fel, fara alte piese de mobilier in jur). Mai nou se poarta bradul suspendat de tavan, care cu siguranta este cea mai buna alegere impotriva pisicilor.

Suportul bradului trebuie sa fie unul stabil. Chiar daca pisica se urca in brad, el nu are voie sa cada. Adaptati suportul la dimensiunea bradului. Acoperiti baza pomul si implicit toate firele electrice cu un material textil neatractiv pentru pisici.

Cum sa tinem pisica departe de brad?!

Pisicile adora sa se catere si sa fie la inaltime, de aceea nu le putem acuzade nimic cand doresc sa escaladeze pomul de Craciun. Exista cateva solutii prin care  sa facem bradul neplacut pisicii.

Asezati bradul in camera cu cateva zile inainte de a fi impodobit. In acest fel pisica il poarte cerceta si se poate obisnui cu prezenta lui. Lasati pisica sa il cerceteze, dar ramaneti aproape, cu un spray cu apa in mana. De fiecare data cand pisica se apropie de brad, stropiti-o si rostiti ferm “NU”. Dupa cateva astfel de experiente, felina va invata ca pomul este teritoriu interzis.

In pet-shop veti gasi spray-ul repelent, care poate tine pisica la distanta de orice suprafata. Acesta se bazeaza pe extracte de lamaie sau mere, la care se adauga un iz amarui. Pulverizati bine bradul, in special baza acestuia, inainte sa fii pus instalatia electrica.

Un alt truc prin care sa tineti pisica departe de brad este asezarea la baza pomului a unor coji de portocala si lamaie. Pisica le detesta. Daca mai puneti si niste conuri de brad stropite cu spray cu lamaie, succesul e garantat. Pisicii nu ii place sa calce pe conuri de brad.

Amplasati bradul intr-o camera inaccesibila pisici sau care are usa ce se poate inchide. Cand plecati de acasa sau noaptea inchideti usa camerei si nu lasati pisica aproape de pom. Cand acest lucru nu este posibil, apelati la celelalte sfaturi.

Distrageti atentia de la brad! Puneti in apropierea bradului postul de ascutit al pisici, impregnat cu seminte de iarba pisicii. Acesta va atrage pisica precum un magnet. In apropiere mai puteti arunca si multe jucarii. Un ghiveci cu iarba pisicii proaspata poate fi si el folosit pentru a distrage atentia pisicii de la brad.

Impodobitul bradului

Exista cateva trucuri prin care ornamentele sa ramana intregi pe toata durata sarbatorilor.

In primul rand evitati sa folositi ornamente foarte stralucitoare, care sunt atragatoare pentru pisici. Optati pentru ornamente in materiale naturale (lemn, paie, material textil, frcute uscate etc).  Apoi alegeti ornamente care nu sunt casante. Sistemul de prindere pe creaga al ornamentelor trebuie sa fie unul ferm si stabil. Beteala este tinta numarul 1 a pisicilor. Din pacate unele feline ajung sa o mestece si se pot ineca sau si mai grav pot ajunge la blocaj intestinal. Daca chiar doriti beteala, pozitionati-o in partea de sus a pomului.

Instalatia de pom sa fie una sigura, bine izolata. Opriti luminile cand plecati de acasa. Ornamentele pretentioase si periculoase asezati-le inspre varf. In partea de jos puneti clopotei. Nu pentru ca ar speria pisica, ci pentru ca v-ar alerta atunci cand felina a inceput escalada.

Evitati sa puneti in brad mancare de orice fel, in special bomboane de ciocolata. Acestea pot cadea pe jos, pisica le va manca, ori ciocolata se stie ca este toxica pentru pisici. Ocoliti lumanarile. Riscul de incendiu este prea mare, chiar si in lipsa pisicilor care sa le doboare.

Dupa cum vedeti nu este nevoie de prea multe compromisuri pentru a avea un pom de Craciun reusit. Cu putina imaginatie si ceva mai multa atentie in privinta pisicii, puteti avea un Craciun minunat alaturi de felina iubita.

duminică, 8 ianuarie 2012

Pisicile adora spatiile inguste



V-ati intrebat de ce sarbatorile sunt perioada din an favorita a pisicilor?!! Si cum sa nu fie cand sunt atatea cutii de cadouri si hartie stralucitoare si fosnitoare cu care sa te joci!

Sositul de la cumparaturi iarasi este preferat de pisici. Si nu doar pentru ca poate ati luat ceva delicios de mancare si pentru ea. Nici nu ati terminat bine de scos toate cumparaturile din placa ca dumneaei deja va pandeste din punga. Daca punga mai e si din hartie satisfactie e de doua ori mai mare. Iar noi stapanii suntem incantati sa vedem cum adorata noastra felina se distreaza asa copios cu lucruri atat de simple.

Fara dubii putem spune ca pisicile adora spatiile mici sau cele inguste! Am avzut deja ca pungile de hartie si cutiile de carton au mare trecere la pisici, dar nu sunt singurele spatii in care pisicile abia asteapta sa se ascunda. Canapeaua ofera atatea posibilitati de explorare, spatiile dintre perne au un iz edenic pentru pisici. Mobila?! Un adevarat parc de distractii: in spatele ei, sub ea, pe ea, in ea. Deschidem un sertar si deja pisica e in culmea fericirii. Dupa ce a fost explorat pe indelete, va putea fi transformat intr-un veritabil culcus. Cosul de rufe, masina de spalat, asternuturile din dormitor sunt alte cateva locuri in care pisica se va simti bine.

Ansamblurile de joaca pentru pisici pe care le gasiti in comert exact pe aceasta pasiune a pisicilor mizeaza. Ofera multe spatii inchise unde pisica sa se ascunda, ba in plus si accesorii de catarat, ascutit unghii sau jucarii pufoase. Intr-adevar putem spune ca acesta este raiul pisicilor.

Daca nu va puteti permite un asemnea obiect, puteti improviza. Am vazut ca pisicile nu sunt deloc pretentioase in acest sens.  Ne intoarcem la magnifica cutie de carton. Nu trebuie decat sa o intoarceti cu gura in jos, decupati cu caterul cateva orificii de acces si gata jucaria! Pisica nu va prididi sa se ascunda in cutie, sa se catere deasupra, sa fuga de la o usa la cealalta. Mai multe cutii mai multa distractie. O cutie simpla de carton poate fi si un dormitor regesc pentru pisica. La fel si punga de hartie.

Dar de ce prefera pisicile acest spatii care noua ni s-ar parea claustrofobice? Pentru ca le ofera senzatia de siguranta si protectie. Ofera adapost si caldura. Pisicii ii place sa fie in control. Un spatiu mic este usor de gestionat, induce o stare de relaxare. Un spatiu restrans este si calduros, si stim cat de mult adora pisicile caldura. Din acest considerent cartonul si hartia au cea mai mare trecere la pisici. Sunt bune izolatoare.

Cu toate acestea aveti grija ca pisica sa nu aiba de suferit de pe urma curiozitatii asteia. Evitati sa ii lasati la indemana pungi de plastic, care o pot asfixia. Cutiile de carton sa nu aiba elemente metalice, taioase sau intepatoare.  Cand va asezati pe canapea asigurati-va ca pisica nu e dedesubt sau in spatele canapelei. Verificati asternuturile inainte sa va trantiti in pat. Daca ati deschis un sertar, cercetati daca nu cumva pisica s-a bagat in spatele lui, iar in momentul in care il inchideti sa o striviti. Strigati pisica inainte de a inchide sifonierul. De cele mai multe ori ea se ascunde printre haine si o puteti izola acolo toata ziua, cat sunteti la serviciu.

Amplasati in toata casa cate o punga de hartie. Oferiti suficiente spatii de ascuns si dormit. Cusca de transport poate fi si ea transformata in dormitor. Asezati o patura inauntru si pisica se va odihni in tihna.

Nu uitati de genti si posete, ghizdane si valize. Exista riscul sa va treziti cu pisica la serviciu sau in calatorie. Pisicile iau foarte in serios jocul de-a  v-ati ascunselea. Si au o rabdare de vanator. Pot sta pitite mult timp in speranta ca le veti gasi.