luni, 9 ianuarie 2012

Cum sa scapati pomul de Craciun de curiozitatea pisicilor



O, brad frumos…si protejat impotriva pisicilor

Bradul impodobit este un simbol al Craciunului si nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa, nici macar cea cu pisici. Multi stapani de pisici considera ca felina si pomul de Craciun nu fac casa buna, asa ca renunta la bradul impodobit, tanjind dupa el. Insa de acum, gata cu acest compromis! Putem avea un pom de Craciun frumos si o pisica linistita in aceeasi locuinta, daca urmam cateva dintre sfaturile de mai jos.

Alegerea bradului

Fara indoiala, un brad artificial este mult mai inofensiv pentru pisica. Bradul sau molidul natural poate fi toxic pentru pisica daca este ingerat. In plus acele pot cauza blocaj gastro-intestinal sau chiar perforarea tractului digestiv. In plus, pisica va fi mai putin tentata sa se urce pe niste crengi de metal decat unele de lemn natural.

Alegeti un brad de dimensiune medie, care e mai putin probabil sa fie rasturnat.

Instalarea bradului

Alegeti un loc din casa unde bradul sa aiba suficient spatiu in jur. Daca in apropiere ar fi mobila, pisica va avea la dispozitie piste de lansare direct…in pom. Fara o suprafata de pe care sa sara, pisica nu va ajunge atat de usor in varful bradului.

Pentru si mai multa siguranta, asezati bradul pe o masa (la fel, fara alte piese de mobilier in jur). Mai nou se poarta bradul suspendat de tavan, care cu siguranta este cea mai buna alegere impotriva pisicilor.

Suportul bradului trebuie sa fie unul stabil. Chiar daca pisica se urca in brad, el nu are voie sa cada. Adaptati suportul la dimensiunea bradului. Acoperiti baza pomul si implicit toate firele electrice cu un material textil neatractiv pentru pisici.

Cum sa tinem pisica departe de brad?!

Pisicile adora sa se catere si sa fie la inaltime, de aceea nu le putem acuzade nimic cand doresc sa escaladeze pomul de Craciun. Exista cateva solutii prin care  sa facem bradul neplacut pisicii.

Asezati bradul in camera cu cateva zile inainte de a fi impodobit. In acest fel pisica il poarte cerceta si se poate obisnui cu prezenta lui. Lasati pisica sa il cerceteze, dar ramaneti aproape, cu un spray cu apa in mana. De fiecare data cand pisica se apropie de brad, stropiti-o si rostiti ferm “NU”. Dupa cateva astfel de experiente, felina va invata ca pomul este teritoriu interzis.

In pet-shop veti gasi spray-ul repelent, care poate tine pisica la distanta de orice suprafata. Acesta se bazeaza pe extracte de lamaie sau mere, la care se adauga un iz amarui. Pulverizati bine bradul, in special baza acestuia, inainte sa fii pus instalatia electrica.

Un alt truc prin care sa tineti pisica departe de brad este asezarea la baza pomului a unor coji de portocala si lamaie. Pisica le detesta. Daca mai puneti si niste conuri de brad stropite cu spray cu lamaie, succesul e garantat. Pisicii nu ii place sa calce pe conuri de brad.

Amplasati bradul intr-o camera inaccesibila pisici sau care are usa ce se poate inchide. Cand plecati de acasa sau noaptea inchideti usa camerei si nu lasati pisica aproape de pom. Cand acest lucru nu este posibil, apelati la celelalte sfaturi.

Distrageti atentia de la brad! Puneti in apropierea bradului postul de ascutit al pisici, impregnat cu seminte de iarba pisicii. Acesta va atrage pisica precum un magnet. In apropiere mai puteti arunca si multe jucarii. Un ghiveci cu iarba pisicii proaspata poate fi si el folosit pentru a distrage atentia pisicii de la brad.

Impodobitul bradului

Exista cateva trucuri prin care ornamentele sa ramana intregi pe toata durata sarbatorilor.

In primul rand evitati sa folositi ornamente foarte stralucitoare, care sunt atragatoare pentru pisici. Optati pentru ornamente in materiale naturale (lemn, paie, material textil, frcute uscate etc).  Apoi alegeti ornamente care nu sunt casante. Sistemul de prindere pe creaga al ornamentelor trebuie sa fie unul ferm si stabil. Beteala este tinta numarul 1 a pisicilor. Din pacate unele feline ajung sa o mestece si se pot ineca sau si mai grav pot ajunge la blocaj intestinal. Daca chiar doriti beteala, pozitionati-o in partea de sus a pomului.

Instalatia de pom sa fie una sigura, bine izolata. Opriti luminile cand plecati de acasa. Ornamentele pretentioase si periculoase asezati-le inspre varf. In partea de jos puneti clopotei. Nu pentru ca ar speria pisica, ci pentru ca v-ar alerta atunci cand felina a inceput escalada.

Evitati sa puneti in brad mancare de orice fel, in special bomboane de ciocolata. Acestea pot cadea pe jos, pisica le va manca, ori ciocolata se stie ca este toxica pentru pisici. Ocoliti lumanarile. Riscul de incendiu este prea mare, chiar si in lipsa pisicilor care sa le doboare.

Dupa cum vedeti nu este nevoie de prea multe compromisuri pentru a avea un pom de Craciun reusit. Cu putina imaginatie si ceva mai multa atentie in privinta pisicii, puteti avea un Craciun minunat alaturi de felina iubita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu