Un inger al lumii canine, imbracat intr-o mantie alba stralucitoare, cu ochii blajini si calzi, cu un suras delicat si multa dragoste de oferit. Acesta este Samoyed-ul, unul dintre cei mai frumosi caini, venit tocmai din nordul continentului european si care inca mai poarta neaua pe corpul lui. Slavit si respectat de nomazi inca de acum 4000 de ani, Samoyed se bucura si in zilele noastre de faima si apreciere. Un caine venit din lumea gheturilor pentru a ne incalzi noua vietile.
Istoric
Samoyed este considerat una dintre cele mai vechi rase de caini, care si-au pastrat aspectul de la inceputuri.
Istoria lor este strans legata de o populatie nomada din nord-vestul Siberiei, tribul Samoyed. In cinstea lor, cainele a primit acest nume.
Samoyezii foloseau acesti caini albi la vanatoare, manatul turmelor de reni si la trasul saniilor. Cainele era o prezenta activa in toate activitatiile familiei, atitudine pe care o putem observa si astazi. Seara, cainele era primit in cort si in patul stapanului, oferind o veritabila sursa de caldura. Samoyed era atat de legat de stapanul lui, incat si-ar fi dat viata pentru el. La fel ar face si Samoyedul modern.
Expeditiile in zonele arctice de multe ori erau conduse de astfel de caini, foarte puternici si rezistenti. In acest fel ei au fost remarcati de exploratori si adusi in Europa. Regina Alexandra a Marii Britanii era fascinata de acesti caini si a pus bazele unei canise. Multe linii de sange din zilele noastre au stramosi in exemplarele crescute de regina.
In 1906 standardul oficial a fost redactat, iar rasa a fost recunoscuta de forurile din domeniu. De atunci, Samoyed este intr-o continua crestere de popularitate, pastrand in acelasi timp caracterul primitiv si respectul deosebit pentru stapan. Putem spune despre Samoyed ca este un caine care a reusit sa isi pastreze integritatea de-a lungul unei istorii indelungate.
Aspect fizic
Samoyed este un caine inconfundabil. Un bulgare de zapada, cu doi ochi negri, rotunzi si expresivi si o configuratie a buzelor, care par sa ne surada mereu. Nu fiti surprinsi daca va veti indragosti la prima vedere. Samoyedul este un caine care ti se lipeste de suflet, nu doar prin infatisare ci si prin personalitate.
Este un caine de talie mediu, cu un corp ce poate fi incadrat intr-un patrat. Bine proportionat, cainele ascunde robustete si rezistenta in spatele aspectului gingas si pufos.
Blana este formata din doua straturi: par si subpar. Subparul este scurt, gros si moale, iar parul de acoperire este lung si aspru, cu fire de par ce stau ridicate drept pe corp. O astfel de blana cere multa ingrijire, dupa cum vom vedea mai jos. Nomazii foloseau blana cazuta a cainelui pentru a-si tese haine extrem de calduroase. Aceasta materie prima se numea “lana de Samoyed”.
In expozitii se prefera albul pur, insa la exemplarele rudimentare mai putem intalni si alb-galbui, alb cu varfurile argintii, cream sau alte nuante de galben. Blana trebuie sa aiba un aspect curat, ingrijit si sanatos.
Personalitate
Samoyedul nu este un caine pentru oricine. Stapanul ideal trebuie sa fie intelegator, rabdator si apropiat de caine. Are o personalitate puternica si poate fi incapatanat, daca nu e abordat cum trebuie.
Samoyed este un familist convins. Familia (haita) este centrul universului sau. Ar face orice ca sa isi multumeasca stapanul. Acest caine nu va sta tolanit intr-un colt asteptand sa ii acordati atentie. Se va implica in toate activitatiile familiei si va fi mereu in umbra stapanului. Nu va va incomoda; doar doreste sa stiti ca el este acolo, dispus sa va ofere ajutorul. Acest aspect al caracterului sau a fost cizelat secole la rand de tribul Samoyed, iar cainele si l-a insusit bine.
Daca doriti un caine de familie, Samoyed este alegerea ideala. Are o inima blanda si este rabdator. Agresivitatea nu-l caracterizeaza deloc. Fata de copii simt nevoia sa ii protejeze mereu. Va fi tot timpul in jurul lor asigurandu-se ca “puii de om” nu patesc nimic. Tolereaza bine alti caini, dar si alte animale precum pisicile. Atat in cazul copiilor cat si al altor animale, socializarea de timpuriu este definitorie pentru un caracter bun.
Desi uneori poate deveni foarte vocal, acest caine nu este potrivit pentru paza. Mai degraba va tratat intrusii cu dat din coada decat cu latrat. Pentru el, orice om este un prieten si il copleseste cu bunatatea sa.
Un Samoyed nu trebuie uitat in curte. Fara compania stapanului se va simti singur si va dezvolta depresie sau caracter distructiv. De asemenea un astfel de caine are nevoie mereu de stimulare mentala. Plictiseala il impinde la sapat, ros sau urlat.
Cainele adora sa se joace si va va amuza cu giumbuslucurile sale.
La plimbare, daca animalul este ascultator, nici nu aveti nevoie de lesa. Instinctele lui de urmarire aproape ca lipsesc. Va prefera sa ramana alaturi de stapan decat sa urmareasca vreo prada.
Dresaj
Cu o minte foarte ascutita, Samoyed nu este usor de dresat. Se plictiseste repede, de aceea un dresaj bazat pe repetitii nu va da roade la el. Acest caine adora provocarile si ii place sa fie surprins cu noi si noi activitati. Stapanul trebuie sa fie ferm si sa se afirme ca sef al haitei, pentru a putea disciplina Samoyedul. Supus, Samoyedul este un caine de lucru sarguincios si nu va va dezamagi. Fiind caine de sanie, se descurca foarte bine si la munca in echipa. Dresajul trebuie sa se bazeze pe motivatie nu pe corectie. In niciun caz sa nu loviti un Samoyed daca doriti sa obtineti rezultate bune.
Ingrijire
Acest caine poate trai in apartament, doar daca primeste zilnic portia de exercitiu fizic. Are multa energie, care trebuie consumata prin cel putin o plimbare de 30 de minute. Ideal ar fi sa aveti o curte cat de mica, unde sa se poata misca liber.
Toaletarea ridica cele mai mari probleme la acest caine. Naparleste abundent in sezonul cald, deoarece blana de iarna este foarte groasa. La acest moment, periati cainele zilnic. In afara sezonului de naparliri, un periat de 3 ori pe saptamana este suficient. Baie se face doar atunci cand e imperios necesar. In general blana reuseste sa se mentina alba fara imbaiere frecventa.
Sanatate
Exista cateva afectiuni genetice care au patruns si in genele Samoyedului, insa nu putem spune ca sufera de vreo boala specifica. Se poate confrunta cu: displazie de sold, atrofie retiniana progresiva, diabet, alergii s.a.
Dimensiuni
Masculi: inaltime: 53-60 cm; greutate: 21-30 kg
Femele: inaltime: 48- 53 cm; greutate: 16- 20 kg.
Speranta de viata este cuprinsa intre 12 si 15 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu