Numele catelului
Cum il dresam sa isi cunoasca numele?
Numele ofera identitate cainelui; cel putin din prisma noastra. Nu se stie exact cum percepe cainele numele sau insa cert este ca il invata si raspunde la el. Probabil pentru el nu este decat o alta comanda in urma careia este recompensat sau poate chiar ii ofera o imagine de sine. Cert este ca orice caine primeste un nume, semn al aprecierii noastre, si trebuie sa il invete si sa raspunda la el.
Cu cat catelul este mai tanar cu atat ii va fi mai usor sa isi memoreze numele. Daca deja aveti un caine matur, care a ajuns la dumneavoastra mai tarziu si care poate a primit anterior un nume, atunci inarmati-va cu ceva mai multa rabdare si dorinta de lucru. Invatarea numelui este o comanda relativ usoara, care se preda din primele zile in care patrupedul a pasit in casa dumneavoastra.
Alegerea numelui
Aruncand o privire in pedigree- ul cainilor de rasa vom observa o serie de nume complexe, lungi sau alcatuite din mai multe cuvinte. Dar credeti ca striga cineva cainele pe numele sau complet „din buletin”?! Nu, pentru ca animalului ii este mai usor sa memoreze un nume scurt, sonor. Optati pentru un cuvant monosilabic sau cel mult bisilabic, cu o sonoritate crescuta (care se termina in consoana): Azor, Rex etc. Numele sa fie un cuvant aparte care nu este folosit de noi in conversatiile uzuale. Daca totusi v-ati indragostit de un anume cuvant lung, cu siguranta veti gasi o forma scurta, de alint, a acestuia.
Lectia
Inarmati-va cu o lesa mai lunga (de dresaj) si cateva recompense delicioase. Nu descurajam folosirea recompenselor speciale din comert sau a granulelor uscate, insa pentru a capta la maximum atentia cainelui oferiti- i ceva intr-adevar apetisant: carnita, cascaval, sunca etc.
Pentru inceput desfasurati lectia acasa sau in curte, de preferinta doar dumneavoastra si cainele, eventual o a 2-a persoana care sa tina lesa.
N.B.: invatarea numelui se poate face si spontan, fara o pregatire anume. Incercati sa aveti mereu la indemana niste recompense sau o jucarie. Intre doua activitati casnice rostiti pe un ton vesel numele cainelui si observati-i reactia: daca se intoarce si va acorda atentie, atunci merita ceva bun.
Aceeasi metoda o adoptam si cand folosim lesa. Rolul lesei este de a controla cainele si a-i capta atentia atunci cand este distras de altceva. Smuncim usor de lesa, ii semnalizam ca suntem aici si oferim recompensa.
Repetati exercitiile de cateva ori pe zi, in reprize scurte ca sa nu plictisiti cainele. Nu predati doua lectii de dresaj in acelasi timp. Nu incercati sa il invatati numele si comanda „Aici” sau „Sezi” in aceeasi sesiune. Lasati cea de-a doua comanda pe mai tarziu, in aceeasi zi.
Ce vrem sa obtinem?! In momentul in care il strigam, catelul trebuie sa renunte la orice activitate pe care o intreprindea si sa ne acorde noua atentia deplina. Rostirea numelui nu presupune venirea cainelui langa noi, pentru asta predam comanda „Aici”.
Pe masura ce cainele reactioneaza la nume, putem trece la pasul urmator si ne mutam afara, in parc, unde cainele este distras usor. Aici se da testul si vedem cate de bine si-a insusit numele. Tineti la purtator recompensele, pentru a stimula cainele atunci cand nu raspunde cum ar trebui la rostirea numelui.
Ce sa nu facem?! Niciodata nu asociati numele cu aspecte negative: nu spuneti numele atunci cand il certati pentru ca roade incaltamintea sau a facut pipi unde nu trebuie. Numele sau va fi intotdeauna rostit pe un ton cald.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu