duminică, 8 ianuarie 2012

O iarna usoara pentru pisica tinuta afara



Pisicile se simt cel mai bine la caldura, primind dragostea stapanilor. Insa din varii motive unele pisici ajung sa fie tinute afara tot impul. Pisicile de la casa bunicii, cele de la ferma sau cele abandonate isi petrec toata viata in libertate, procurandu-si  hrana si cautand adapost singure. Un astfel de trai este pe placul pisicilor, insa cand afara sunt temperaturi pozitive. Cand vine iarna, viata acestor pisici nu mai este atat de usoara. Sunt nevoite sa se ascunda de frig si sa caute mai mult dupa hrana decat  o faceau pe durata verii cand prada era din belsug. Daca si tu ai o pisica ce locuieste in curte, afla in continuare cum sa o ingrijesti pe durata sezonului rece, ce abia a inceput.

Care sunt cele mai mari amenintari ale frigului?!

Hipotermia: apare atunci cand pisica nu mai reuseste sa isi mentina temperatura corpului in limite normale, iar aceasta scade punand in pericol viata animalului. Se instaleaza atunci cand pisica petrece mult timp la temperaturi scazute, fara posibilitatea de a se incalzi sau atunci cand felina se afla intr-o stare de sanatate precara, iar mijloacele de termoreglare ale organismului  nu mai functioneaza la parametri optimi. Hipotermia usoara se manifesta prin tremor, slabiciune, letargie si depresie. Daca starea de frig progreseaza, muschii se vor intepeni, respiratia si ritmul cardiac se vor domoli, organismul nu va mai raspunde la stimuli. In final se va produce decesul. La primele semne observate luati degraba masuri: incalziti pisica sau mergeti la veterinar cat mai urgent.

Degeraturile: se produc la extremitati, acolo unde circulatia este invinsa de frig, iar tesutul nu mai este irigat optim. Niciodata tesutul degerat nu va fi frecat. Pana ajungeti la medicul veterinar incercati sa incalziti zona prin scufundare in apa calduta (nu fierbinte) sau prin acoperirea cu un prosop umed si cald. De indata ce  locul isi recapata circulatia, opriti spalaturile. Uscati regiunea si acoperiti-o cu un pansament uscat, non-aderent. In cazurile severe  va aparea gangrena, care va fi abordata numai de medicul veterinar.

Cum ingrijim pisicile de exterior iarna?

Adapost

Un culcus ferit de intemperii, curenti de aer, vant si  frig este esential pentru supravietuirea pisicii pe durata iernii. Desi pisicile sunt foarte descurcarete si reusesc sa se adaposteasca, o mana de ajutor din partea ta le va prinde bine.

Gaseste un loc in garaj, camara, magazie, sopron, sura unde pisica poate accede usor. Daca este nevoie instaleaza o usa balanta, speciala, pentru pisici. In acest loc construieste un culcus bine izolat, unde pisica sa se ascunda de frig.

Captuseste o cutie de carton sau de lemn cu un material termoizolant (polistiren). Lasa un orificiu de acces cat mai mic, suficient cat sa incapa corpul pisicii. Culcusul captuseste-l cu paie. Mai poti opta pentru paturi, dar acestea au dezavantajul ca absorb umezeala. Totusi daca reusesti sa le schimbi sau sa le usti periodic, paturile pot fi bune izolatoare. Ampleaseaza cutia undeva la inaltime, nu direct pe sol. Daca ai mai multe pisici, alege o cutie mai mare in care sa incapa toate, si nu mai multe    culcusuri pentru fiecare. Pisicile aleg sa doarma impreuna pentru a se incalzi reciproc.

Cand temperaturile de afara se avanta mult sub 0o Celsius, ia pisica in casa. Nu o lasa sa se chinuie in gerul de afara. Sigur vei gasi un cotlon unde pisica sa se odihneasca.

Hrana

Contracararea frigului de catre organism presupune consum important de energie. De aceea pe durata iernii pisica are nevoie de o dieta mai bogata in proteine si grasimi. Alege un tip de hrana uscata calitativ si mareste portia zilnic. Opteaza si pentru hrana umeda, care este mai usor de asimilat. Ofera-i pisicii si supe de carne caldute, care o incalzesc si ii ofera si nutrienti esentiali.

Apa

Desi este frig, pisica are nevoie de apa. La temperaturi scazute apa ingheata repede afara, la fel si hrana. Gaseste un loc adapostit unde sa asezi castroanele cu mancare si apa. Verifica regulat daca acestea au inghetat. Adauga in apa de baut putin zahar (va ingheta mai greu). Opteaza pentru boluri de plastic sau ceramica, nu de metal. La temperaturi joase, limba pisicii se va lipii de metalul rece.

Pericole de sezon

Antigelul este la mare cautare in acest sezon. Daca pisica sta in garaj sunt mari sanse sa aiba contact cu acest produs. Antigelul ingerat este otravitor pentru pisica. Inchide bine recipientul cu antigel si aseaza-l undeva departe de accesul pisicii. Spala urmele de antigel scapat pe jos sau pe masina. Daca descoperi ca pisica a consumat acest lichid mergi repede la veterinar.

Motorul cald al masinii este un culcus extrem de atractiv pentru pisici. Din pacate multe feline isi pierd viata prinse in elementele motorului pornit, pe care se odihneau pana in acel moment. Pentru a evita acest accident, oridecateori va urcati al volan pocniti de cateva ori in tabla capotei pentru a speria potentiala felina ce doarme acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu