V-ati intrebat vreodata de ce pisicile prefera carnea in locul dulciurilor si de ce nu pot fi ''mituite'' cu bomboane sau prajiturele?
Produsele indulcite sau cele care au in componenta diferite mirodenii si care noua, oamenilor, ne incanta simturile, nu prezinta nici un interes pentru pisici. Iubitele noastre feline ''de casa'' nu sunt interesate, cand vine vorba de mancare, decat de un singur fel: carnea, si aceasta nu pentru ca ar fi niste pradatoare fara mila care de abia asteapta sa prinda in gheare o pasare sau un soricel, ci pentru simplul fapt ca ele nu simt gustul dulce, spre deosebire de alte mamifere.
Majoritatea mamiferelor au receptori pentru diferite tipuri de gust, proteine care se afla pe suprafata celulara si care, atunci cand sunt activate, trimit semnalele corespunzatoare la creier. Receptorul pentru gustul dulce este compus din doua proteine, generate la randul lor de doua gene difertite, cunoscute cu numele de Tas1r2 si Tas1r3. Atunci cand functioneaza normal, cele doua gene formeaza proteinele necesare pentru identificarea gustului dulce.
Conform cercetarilor, se pare ca felinele (lei, tigri, pisici, etc.) nu au una din genele responsabile pentru detactarea gustului dulce, astfel ca ele nu il simt ca noi, oamneii, de exemplu. Pe de alta parte, ele pot simti gusturi pe care noi nu le percepem, cum ar fi trifosfatul de adenozina, o substanta care se gaseste in carne, unul din alimentele preferate al pisicilor.
Pana acum, felinele sunt singurele mamifere care nu poseda gena care ne ajuta sa simtim gustul dulce.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu