Iarna incepe sa isi arate coltii tot mai mult, moment in care mercurul din termometre o ia vertiginos la vale. Oameni si animale deopotriva, incercam sa ne adapostim de frig. Insa exista situatii in care expunerea la ger este de lunga durata si atunci intra in scena o problema specifica iernii: hipotermia. Protejat, animalul nostru de companie poate evita aceasta stare, deloc placut, care ii poate pune viata in pericol.
Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii corporale sub limitele normale. Temperatura normala a unui caine sanatos este cuprinsa intre 37o si 39o Celsius. Evolueaza in 3 stadii: usoara, moderata si grava. Desi in acest articol vom descrie hipotermia referindu-ne la caini, aceleasi caracteristici le vom intalni si la pisici sau alte animale. Cainii petrec mai mult timp afara de aceea ei sunt cei mai adesea afectati de aceasta afectiune de sezon.
Stadiile hipotermiei:
Usoara: temperatura interna cuprinsa intre 32o si 35o Celsius.
Moderata: 28o- 32o Celsius.
Grava: sub 28o Celsius.
Expunerea prelungita la frig invinge toate mijloacele naturale ale organismului de reglare a temperturii interne. In formele moderata si grava apare depresia Sistemului Nervos Central (SNC). Apoi este afectat ritmul cardiac, cirulatia si respiratia. Imunitatea are si ea mult de suferit. Se poate ajunge pana la pierderea cunostintei, coma si chiar deces.
Semne si simptome
In hipotermia usoara, cainele va tremura, va fi slabit si lent in miscari. Frisoanele vor inceta la un moment dat, dar nu pentru ca animalul s-ar fi incalzit, ci pentru ca mecanismele de termoreglare sunt depasite. Incetarea tremuratului e semn ca stare se agraveaza si avem de-a face cu hipotermia moderata. Odata cu incetarea frisoanelor se va produce vasodilatatia vaselor de sange periferice, fapt ce va scadea si mai mult temperatura interna. Tot in acest stadiu vom mai observa: rigiditate musculara, amorteala, circulatie si respiratie abia perceptibila, reactii si miscari intarziate, deficit de atentie.
Pupile dilatate si fixate, gingii violet, respiratie greoaie, batai ale inimii slabe sau coma sunt semnele hipotermiei grave. Daca nu se intervine se va instala moartea.
Conditii favorizante
Anumiti caini sunt mai predispusi la hipotermie decat altii. Aici vorbim despre: pui, varstnici, talie mica, bolnavi (diabet si hipotiroidism), par scurt, obezi sau subnutriti, uzi, anesteziati.
Tratament
Formele usoare de hipotermie pot fi tratate acasa de catre stapan. De cum observati cainele tremurand aduceti-l undeva la caldura si acoperiti-l cu o paturica. Lasati-l sa se incalzeasca.
In hipotermia moderata, animalul necesita o sursa de caldura din exterior, intrucat singur organismul nu se mai poate incalzi. Astfel ca puteti apela la orice sursa de caldura: radiator, calorifer, paturi electrice sau chiar sticle cu apa calda puse in culcusul cainelui. Orice sursa de caldura veti folosi, aveti grija sa nu fie prea aproape de caini incat sa ii produca arsuri. Eventual o puteti inveli intr-o patura. Daca animalul nu isi revine dupa cateva zeci de minute cereti ajutorul veterinarului.
Hipotermia grava va necesita asistenta medicala de specialitate. Solutii lichide incalzite vor fi inoculate direct in circulatia animalului pentru a grabi termoreglarea. Vor fi necesare perfuzii intravenoase cu solutii calde, la care se vor adauga si solutii cu electroliti. Daca respiratia este slabita se va aplica masca cu oxigen. Alte simptome precum ritm cardiac si circulatie deficitare vor fi tratate cu medicatie specifica.
Preventie
Orice caine aflat in grupele de risc prezentate mai sus ar trebui protejat pe durata iernii. Evitati expunerea prelungita la frig. Cainelui de curte puneti-i la dispozitie un culcus bine izolat, intr-un loc adapostit. Cand temperaturile scade foarte mult, luati-l inauntru la caldura cateva zile. Oferiti o hrana de calitate, bogata in proteine si grasimi. Cainii de apartament cu par scurt sau cei aflati la risc vor fi imbracati atunci cand ies la plimbare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu