sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Cum invatam catelul sa isi faca nevoile afara?



Nu e nimic mai frumos decat un catel care topaie si da din codita in jurul tau. Insa aducerea unui caine in familie importa o multime de responsabilitati. Una dintre ele este deprinderea acestuia cu facutul nevoilor afara. In acest fel scapi de nu-prea-placuta sarcina de a strange "pachetelele" urat-mirositoare de prin toata casa. Unii catei  invata mai usor, altii mai lent, de aceea este necesar sa te inarmezi cu multa rabdare si determinare inca de la inceput.

Pentru aceasta lectie de dresaj ti-ar fi de mare ajutor cateva zile de concediu. Ai nevoie sa petreci cat mai mult timp cu catelul tau pentru a-i cunoaste ritualul de mers la toaleta. Aceasta lectie de dresaj se bazeaza pe depistarea momentului in care cainele vrea sa defecheze/ urineze si scoaterea lui imediat afara.

Exista cateva gesturi care iti semnaleaza ca patrupedul tau se pregateste sa se usureze:
- Se invarte in cerc si se ghemuieste intr-un anume loc;
- Miroase si iar miroase  acelasi loc;
- Calca ritmat, se agita doar intr-un loc.

Cand observi aceste semne, cheama- l pe nume, ofera- i o jucarie, incearca cumva sa ii distragi atentia. Apoi apuca-l si alearga cu el afara, rostind pe un ton ferm si clar „afara” sau orice cuvant pe care doresti sa il asociezi cu aceasta comanda.

Afara asaza-l pe jos si ai rabdare. Isi va relua ritualul de „descarcare”. In momentul in care vezi ca se pregateste sa faca, da-i o alta comanda de tipul „fa caca” sau un cuvant care sa reprezinte aceasta comanda. Majoritatea cainilor pot fi dresati sa isi faca nevoile la comanda. Dupa ce s-a usurat lauda-l, ofera-i o recompensa sau o jucarie.

Repeta aceasta metoda oridecateori  iti surprinzi cainele pregatit de actiune. Cu siguranta accidente se vor mai produce, iar el se va mai scapa si prin casa. Nu il certa! Pe toata durata dresajului, comportamentul negativ fata de caine nu are voie sa fie prezent. Catelusii au un slab control al sfincterelor si fara voia lor se usureaza in casa. Pe langa asta, adaugam si faptul ca poate nu i-ai acordat suficient timp si atentie. Doar daca il surprinzi asupra faptului, exclama tare „Nu” si du- l afara. Nu curata de fata cu el. Va avea impresia ca ii acorzi atentie si atunci data viitoare cand va dori atentia ta va proceda in acest fel.

O alta modalitate de a invata cainele mic sa faca afara este scoaterea acestuia din 2 in 2 ore. Puiutii isi fac nevoile des, cam o data la 2-3 ore. De regula dupa ce mananca, dorm sau dupa o portie buna de joaca.

Du catelul in curte sau in fata blocului pe un petic de iarba verde. Se pare ca iarba stimuleaza cainele sa faca acolo. Plimba catelul in acelasi loc in care si-a facut nevoile alta data. Mirosul lui ramas acolo il va atrage sa faca in acelasi loc.  de fiecare data cad procedeaza conform dorintei tale, lauda-l si recompenseaza-l cu mancare sau joaca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu