marți, 10 ianuarie 2012

Pisica - specialista in …dormit!



Pentru cei aflati la prima experienta cu o pisica poate parea ingrijorator ca felina doarme atat de mult. Insa nu e nicio problema. Pisica doarme atat de mult pentru ca genetic a fost construita asa. Bineinteles ca atunci cand programul se somn este alterat, fie doarme mai mult, fie mai putin decat de obicei, ar trebui sa ne preocupam de sanatatea pisicii. Dar haideti sa vedem de ce pisicile se pricep cel mai bine la dormit.

Cat doarme pisica?

Cat binevoieste! Am putea spune. O pisica doarme in medie intre 12 si 17 ore pe zi. Cam doua treimi din viata si-o petrec dormind. Si sa nu le invidiezi pentru asta?! Puii de pisica sau seniorii dorm chiar mai mult. Nou-nascutii ajung sa doarma aproape 24 din 24 de ore. Dintre mamifere, doar liliacul si oposumul dorm mai mult decat pisica.

Cum doarme pisica?

Ca si la om, somnul pisicii este de doua tipuri: REM (Rapid Eye Movement= miscarea rapida a ochilor) si non-REM. Somnul REM este somnul cu vise, iar in cazul pisicilor poate fi asociat cu atipitul. Miscarea globilor oculari semnifica activitate cerebrala, deci pisicile viseaza. La fel ca si in cazul nostru,  subconstientul lor retraieste experiente din timpul vietii: vanatoarea, joaca, interactiunea cu alte pisici sau alte animale, copilaria, experientele din timpul zilei etc. Pe durata acestui somn pisica este semi- constienta, analizand si ceea ce se petrece in jurul ei, o puteti vedea miscand urechile, ochii, mustatiile sau alte portiuni ale corpului. De regula, pisica adopta o pozitie sternala atunci cand motaie, cu trupul in pozitie verticala si picioarele dedesubt, ca ierbivorele. In rest, vor adopta cele mai ciudate pozitii de dormit.

Somnul non-REM, este somnul profund, odihnitor. La pui acesta are rol major in crestere, dezvoltarea osoasa si musculara. Hormonul de crestere este secretat doar pe durata somnului, aceasta fiind una dintre explicatiile somnului indelungat la pisoi. La pisica adulta somnul non REM  este important pentru intarirea sistemului imunitar, refacerea rezervelor de energie, odihnirea creierului, relaxarea musculaturii. Pe durata acestui somn puteti vedea mustatiile sau urechiile pisicii miscandu-se involuntar.

Proportia somn REM, atipit, si somn profund este de 2:1. Astfel 60% din somnul pisicii este atipit, de doua ori mai mult ca in cazul nostru. Explicatiile le vom vedea mai jos.

De ce dorm pisicile atat de mult?

Pentru ca la asta se pricep cel mai bine, am putea spune noi cei care avem acasa pisici domestice. Insa aceasta calitate este adanc inradacinata in ADN-ul felinelor. Chiar daca pisica de casa nu ami este nevoita sa vaneze, anumite instincte au ramas mostenite de la pisica salbatica.

Vanatoarea este o activitate extrem de solicitanta pentru pisici care cere consum mare de energie. Iar energia epuizata pe durata vanatorii trebuie regenerata cumva; adica prin dormit.

La asta se adauga si faptul ca, daca vanatoarea a fost un succes, prada ingerata are nevoie sa fie digerata pe indelete. Proteinele au nevoie de o digestie mai elaborata si mai lunga,  care se realizeaza cel mai bine pe durata somnului. Ia gaditi-va, ati mancat o friptura la gratar  consistenta, dupa masa nu va ia somnul?! Eh, la fel este si in cazul pisicilor. Dupa o vanatoare epuizanta si o masa extrem de copioasa, au nevoie de un somn odihnitor.

In mediul natural pisicile nu au un culcus retras si sigur, asa ca dorm pe unde apuca, de preferinta undeva la inaltime ca sa poata avea o imagine de ansamblu a tot ceea ce se petrece in jur. Astfel este sunt mereu expuse pradatorilor sau agresorilor. De aceea pisica mai mult atipeste decat doarme profund. Pe durata somnului REM pisica este constienta de ceea ce se intampla in jurul ei. Isi tine urechile in alerta, iar cu mustatiile simte daca ceva se apropie de ea. Pisica se trezeste foarte rapid din atipit, pentru a fi apta sa fuga sau sa riposteze.

Puii de pisica dorm atat de mult si pentru a fi protejati. In natura, un pui curios iesit sa exploreze imprejurimile culcusului este o prada sigur pentru alte animale. Pentru a preveni acest fapt, natura a facut in asa fel in cat, cei mici sa doarma cea mai mare parte din zi.

Cand doarme pisica?

Mai tot timpul am putea spune. O conceptie eronata spune ca pisicile sunt animale nocturne. Fals! Pisicile sunt animale crespusculare, ceea ce inseamna ca sunt active la apusul si la rasaritul soarelui, cand in mediul natural, ar fi iesit la vanatoare deorece acestea este momentele din zi in care si prada este activa.

In fapt, pisica domestica isi organizeaza orarul de somn in functie de cel al stapanului. Totusi daca aveti o pisica mai activa noaptea, care nu va lasa sa va odihniti, asigurati-va ca o epuizati inainte de culcare. In fiecare seara organizati sesiuni de joaca pentru a obosi pisica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu