Zicala “un mar pe zi tine doctorul departe ” are insemnatate nu numai pentru noi, ci si pentru prietenii nostri patrupezi. Chiar daca ne gandim la caini si pisici ca fiind animale carnivore, legumele si fructele sunt cheia unei stari de sanatate optime. Ca si in cazul omului, vegetalele furnizeaza o serie de vitamine, minerale si enzime fara de care organismul nu ar putea functiona perfect.
In natura pisicile si cainii (mai bine spus lupul) isi consuma prada in totalitate, inclusiv continutul stomacului si al intestinelor, care este format din vegetale partial digerate. In acest fel pradatorii isi faceau rost de unii nutrienti esentiali oferiti exclusiv de plante. Ba mai mult, atunci cand animalul sufera de o carenta de vitamine sau minerale, instinctiv alegea sa consume fructe ce ii satisfaceau acea lipsa.
Pisicile si cainii nostri au nevoie de fructe si legume, la fel ca noi, pentru a avea o sanatate de fier. Fie ca oferiti o hrana uscata completa, fie ca ati optat pentru hrana formulata in casa, nu ezitati sa includeti vegetale in dieta animalelor de companie.
Majoritatea legumelor, dar si unele fructe , au peretii celulari formati preponderent din celuloza. Aparatul digestiv al cainilor si pisicilor nu este dotat cu enzime care sa descompuna celuloza, astfel ca unele fructe si legume ingerate de animal ajung sa fie eliminate exact asa cum au fost inghitite fara sa aiba vreo valoare metabolica. Astfel ca evitati sa hraniti animalele cu vegetale proaspete, in special cele din familia varzei (brocoli, conopida, varza de Bruxelles), morcovii, mazarea verde, merele. Pentru a elimina acest dezavantaj, gatiti sau maruntiti legumele.
Pentru a-si pastra proprietatile nutritive intacte evitati fierberea vegetalelor. Optati pentru gatirea la aburi, prepararea de sucuri sau piureuri proaspete. Cu toate acestea majoritatea fructelor pot fi oferite in stare naturala, drept recompensa.
Inca de mic oferiti cainelui sau pisici , bucatele de vegetale proaspete pentru a-i testa gusturile, dar si pentru a-i obisnui cu acest tip de hrana. Fiecare animal are gusturile proprii, poate sa adore sau sa nu agreeze un anume fruct. Daca animalul este pretentios si nu accepta legumele si fructele, pasati-le si amestecati-le prin mancare. Oferiti cantitati moderate de vegetale zilnic, sa nu uitam: cainele si pisica sunt carnivori. Mai mult, exista riscul aparitiei diareei de la prea multe fructe.
Acestea fiind spuse, haideti sa vedem care sunt legumele si fructele care au un beneficiu enorm pentru sanatatea cainilor si pisicilor, si care ar trebui sa se regaseasca in dieta lor, zilnic sau periodic:
Morcovul: fara indoiala regele legumelor! Morcovul contine atat de multi nutrienti esentiali incat ar putea inlocui un cos intreg cu fructe. Are gust bun si o textura care stimuleaza cainele si pisica sa roada, cu efect pozitiv asupra sanatatii orale.
Contine: vitaminele A, B, C, D, E si K, riboflavina, niacina, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, fier, magneziu, mangan, sulf, zinc si iod.
Efecte: fortifica sistemul imunitar, imbunatateste digestia, mentine ochii si pielea sanatoasa, regleaza functionarea glandelor endocrine.
Marul: daca morcovul este regele legumelor, marul este regina fructelor. Gustul sau este pe placul animalelor si poate fi folosit cu incredre ca recompensa pentru caini. Beneficiile pentru sanatate sunt uriase: intarirea imunitatii, rol antioxidant (anti-imbatranire celulara), regleaza tranzitul intestinal, tonic general. Anumite enzime din mar au proprietatea de a controla flora intestinala, controland inmultirea bacteriilor daunatoare. In mere se gasesc rezerve mari de vitamina C. Pepsina continuta protejeaza stomacul.
Brocoli: este un excelent protector impotriva cancerului, contine nu mai putin de 3 compusi chimici cu actiune anti-tumorala. Are un indice clicemic scazut astfel ca se recomanda cainilor si pisicilor suferinde de diabet. Bogat in vitamina C, D, A si beta-caroten.
Din aceeasi familie (cruciforme) mai fac parte si conopida, varza de Bruxelles, varza alba, fiecare benefice animalelor. Atentie: aceste legume se ofera in cantitati mici deoarece altereaza functionarea glandei tiroide daca sunt consumate in cantitati mari. Se recomanda gatirea la abur sau fierberea, fiind bogate in celuloza.
Rosiile: contin o substanta numita licopen, cu rol major in apararea anti-tumorala (cancer). Licopenul este responsabil de culoarea rosie. S-a constatat ca fierte, rosiile elibereaza si mai multa substanta. Gustul acid poate sa nu fie pe placul animalelor, insa mici cantitati de suc de rosii nesarat si neindulcit, adaugat hranei, ofera nenumarate beneficii pentru sanatate. Rosiile sunt bogate si in vitaminele C si A. Nu uitati sa inlaturati portiunea verde a rosiilor, care este otravitoare pentru caini si pisici.
Mazarea verde: este considerata una dintre cele mai sanatoase legume. Rol major in mentinerea sanatatii inimii, oaselor, ochilor, dar si a altor organe. Contine cantitati importante de vitamina A, C si K, calciu, magneziu, acid folic, zinc, fosfor, potasiu, riboflavin, acizi Omega-3, tiamina.
Dovleac: perfect atunci cand cainele sau pisica se confrunta cu constipatie sau diaree. Deoarece este bogat in fibre care regleaza tranzitul intestinal. Una, doua lingur de piure de dovleac amestecate in hrana vor face minuni.
Pepene rosu: contine cu 40% mai mult licopen decat rosiile, deci protejeaza si mai bine impotriva cancerului. In plus are si un gust placut si potoleste setea. O felie de pepene vara ajuta animalele sa se hidrateze. Bogat si in vitamina A, C, B6 si tiamina.
Afine, merisoare, mure: bogate in antioxidanti, vitamine si minerale ce protejeaza inima, tractul urinar si previn cancerul.
Capsunele: recompensele ideale. Delicioase si racoroase, sunt bogate in vitamine si minerale. Anumite substante continute au rol in imbunatatirea sanatatii orale. Deoarece contin mult zahar, oferiti cu moderatie.
Bananele: sunt bogate in sodiu, potasiu si vitamina C. Au un gust bun si multe animale le adora. Rol anti-diareic. Se ofera cantitati mici.
Spanacul: rezervor de fier, dar si de vitamina A, B6 si K, fibre, calciu, potasiu. Deoarece contine acid oxalic, care interfereaza cu absorbtia calciului, se serveste cu moderatie, de obicei tocat marunt.
Citricele: desi sunt bogate in vitamina C si alti antioxidanti, nu se recomanda cainilor sau pisicilor intrucat fiind acide deranjeaza stomacul.
Dovlecel si castravete: benefic pentru organism, oferit in cantitati mici, ca si recompensa.
Acestea sunt vegetalele care ofera cele mai multe beneficii organismului canin si felin. Consultati si lista cu alimente daunatoare cainilor si pisicilor pentru a stii ce sa evitati. Lasati imaginatia si gustul animalului sa exploreze si alte fructe sau legume, care chiar daca nu apar aici, cu siguranta sunt bune pentru organism.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu